Litteraturhus Nord

I Tromsø utredes planer om et litteraturhus. Arbeidet startet opp for et par år siden, da ”Litteraturhus Nord” blei stifta av ei gruppe entusiaster fra litterære miljøer i landsdelen.

Lene E. Westerås og Jens H. Eilertsen er to av de sentrale aktørene som deltar i arbeidet for å realisere et Litteraturhus Nord i Tromsø. Foto: Hilde Kat. Eriksen

Et viktig perspektiv i planene er at dette skal være et litteraturhus og et litterært samlingssted for nordområdene, ikke bare for Tromsø. Det skal bli et litteraturhus for alle skrivende og litteraturinteresserte grupper i regionen, minoriteter som majoriteter. Men lokaliseringa er samtidig av betydning; Tromsø er et godt egnet og sentralt sted for et slikt hus, både med historisk begrunnelse og i dag, lett tilgjengelig fra andre områder av regionen.

I Tromsø by er det et universitet med miljøer som forsøker å ta nordområdeperspektivene på alvor, her er også flere kulturtidsskrift og forlag, dessuten er alle skribentorganisasjonene for norske og samiske forfattere representert i miljøet. Et Litteraturhus Nord kan kanskje oppnå bli et litterært sentrum i den vestlige delen av regionen og ei drivkraft på tvers av nasjonsgrensene, gjennom å etablere samarbeid internasjonalt (gitt en del forutsetninger).

Prosjektet
Prosjektet Litteraturhus Nord springer ut fra foreninga Litteraturhus Nord som ble stifta i 2008. Stifterne var representanter for Norsk Forfattersentrum, Ordkalotten Internasjonale Litteraturfestival, Forfatterutdanninga ved Universitetet i Tromsø, Samisk Forfatterforening, Nordnorsk Forfatterlag og tidsskriftene og forlagene Nordnorsk Magasin/Nordkalottforlaget og Margmedia/Margbok. Gruppa er i ettertid utvidet med flere personer knytta til næringsliv, sport og andre kulturmiljø i Tromsø. I dag er arbeidet med finansieringa av et forprosjekt godt i gang.

Allsidig innhold
Litteraturhus Nord vil tilby tjenester som supplerer bibliotekenes virksomhet; skrivehybler for folk fra Barentsregionen, litterært samlingssted for forfattere, skribenter, tidsskriftfolk og andre litteraturinteressert folk, og et naturlig sted for samarbeid med andre kunstarter.

Huset skal kunne tilby en permanent scene for litteratur, arena for diskusjoner, foredrag, seminarer, kafé med skjenkerettigheter, skrivehybel for forfattere og skribenter fra heile Barentsregionen, kontorlokale for tidsskriftredaksjoner og andre litterære aktører, kontorplasser for lokale forfattere, og drift av en liten bokhandel om mulig, blant annet med bøker på originalspråkene i regionen (befolkninga i Tromsø består av mennesker fra rundt 120 nasjoner).

Alt dette er til sammen et betydelig supplement til den viktige rollen bibliotekene spiller i nærmiljøene og de kulturmiljø som allerede finnes i området. Og et godt tilbud til alle kulturinteresserte – hvem de nå enn måtte være!

© Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 1-2011

1 tanke om “Litteraturhus Nord”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..