«Stjert & Maradona»: Fint og fengende stykke om vennskap og forskjellighet

Måsungen Stjert (Anna Karoline Løseth Bjelvin) blir bestevenn med kattungen Maradona (Julian Karenga). Men Maradonas mamma (Alexander Martinsen) synes ikke det passer seg at en fugleunge og en kattunge er venner …

Det er artig å få oppleve urpremieren på sommerens forestilling fra Tromsø Byteater. Stykket vi skal se, er bare akkurat blitt ferdig. Scenografien er enkel og fungerer bra. Og vi er omtrent like mange voksne som barn på denne første forestillinga av «Stjert & Maradona».

Manus bærer lag på lag med mening, fra fortellinga om den engstelige fugleungen Stjert som utvikler et vennskap med den urolige kattungen Maradona, full av «bobler», via konkrete henvisninger til forsøpling, til underforståtte referanser til en sjølsentrert Donald med artig frisyre og et ønske om å bygge en stor mur.

Stjert tør ikke fly, men leker i skogen – og plukker søppel. En dag dukker Maradona opp, og de to faller inn i en felles lek som blir til et nært vennskap. Vennskapet møter motstand den dagen Stjert blir med Maradona heim. Da Maradonas mamma oppdager at sønnens venn er en fugleunge med gul sydvest kommer hele registeret av fremmedskepsis fram, og Maradona tvinges til å bryte vennskapet. I stedet må han sparke fotball med Donald. De to katteguttene begynner å slåss, og Stjert forstår at hun må bli modig for å hjelpe Maradona.

Historia er fin, det handler om vennskap og forskjellighet – og to dyreunger som ikke henger seg opp i at de er ulike arter, bare at de har ulik personlighet; en er engstelig og en er boblende urolig. Denne kontrasten får skuespillerne fram på tydelig og flott vis.

Det er godt gjort å få stykket til å fungere for både liten og stor. De yngste sitter rake i ryggen og konsentrerte for å få med seg det som foregår på scenegolvet. De større/eldre publikummerne fenges også av handlinga og av både alvorlige og humoristiske hint.

Jeg gledet meg over denne forestillinga, både over manus og framføring. Men hvordan gikk det, turte Stjert til slutt å fly? Det får de vite som tar turen til Veita for å se «Stjert & Maradona».

Omtale og foto: Hilde Kat. Eriksen

Fakta

  • Tromsø Byteater
  • «Stjert & Maradona. En morsom og litt trist historie for hele familien»
  • Urpremiere fredag 14. juni 2019. Spilles også de to kommende helgene.
  • Sted: Veitasentret, plan 1, Tromsø
  • Aldersgruppe: Alle fra 3 til 100
  • Med: Anna Karoline Løseth Bjelvin, Julian Karenga, Alexander Martinsen
  • Plakat: Magnus Vold Jensen
  • Manus: Alexander Martinsen og Anethe Alfsvåg
  • Regi: Anethe Alfsvåg

Stjert & Maradona Plakat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..