Varmt om det vakre og det vanskelige

Tor Martin Leines Nordaas’ roman «Om hundre dager kommer hestehoven» er en lettlest, varm og personlig fortelling om en pappas (og en mammas) opplevelse av den sårbare tida rundt en fødsel og de første månedene etterpå. Også barnet kommer til orde i denne beretninga.

Romanen «Om hundre dager kommer hestehoven» fungerer som en utdyping og oppfølging av novella «Adventskalender» i novellesamlinga «Om og menn» som Tor Martin Leines Nordaas gav ut i 2017. Novella i 24 deler (kalenderdager) er en pappas henvendelser til sitt ufødte barn.

I romanen er fortellinga delt opp i fem kapitler, desember til april. Hvert månedskapittel består av dager. Hvert av de korte dagskapitlene har først en komprimert tekst på fire-fem linjer, som handler om det voksne livet. Så følger en dialog med ni replikker mellom pappaen og barnet. Både språk og innhold er finpusset.

Fortellinga starter rett før jul, ei uke før termin. Først tre uker senere kommer den vesle førstefødte gutten til verden. De knappe, komprimerte tekstene er intense. Milepæl for milepæl får vi følge en pappas tvil og angst for å ikke strekke til som pappa og mann, og også mammaens utfordringer med svangerskap på overtid og i strevet med å få til amming og nok søvn. Og ømheten mellom dem.

Hver av disse intense tekstblokkene veies opp mot de vakre små dialogene mellom far og sønn. Sjølsagt en sønn som ikke kan målbære egne tanker enda, men det litterære grepet er fint, og det skaper en letthet og varme i fortellinga. Det samme gjør de enkle blyanttegningene i boka.

I disse små far-sønn-samtalene kommenterer det vesle barnet de følelsene og bekymringene som melder seg i foreldrenes liv i denne livsomveltende perioden. Guttebarnet snakker om oldemora og farfaren, om mormora og morfaren som kommer reisende, og om farmora som døde for lenge sida. Slik kommer også disse viktige bifigurene til syne i teksten. Han stiller spørsmål om mangt, og han trøster en stresset pappa som opplever livet som skjørt.

Og etter 101 dager (inkludert en skuddårsdag) kommer de gule hestehovene, som et håpefullt lite øyeblikk som kanskje er små varsler om dager med større ro.

Utdrag fra boka, dato 9. mars:

«Eksploderer i kveldinga. Callen har ult intenst, vet ikke hvor lenge. Søler glovarmt vann. Hiver kluten gjennom rommet og banner. Hun er rolig. Setter seg opp. Sier hun har nok med én sint mann. Legger seg. VG tester påskegodteri. Eksploderer igjen. Uten en lyd.

– Du nevnte noe om en elv, pappa?
– Ja, Stemmer.
– Hva handlet det om igjen?
– Tunge tanker skal flyte vekk på elva.
– Hvor da?
– Inni hodet mitt.
– Hva plager deg mest i kveld?
– At jeg er redd for å se mamma utslitt.
– Elva renner fint. Prøv å sette redselen på vannet.

Tor Martin Leines Nordaas
«Om hundre dager kommer hestehoven»
Roman, 129 sider, Fair Forlag, 2021
Illustrert av Hanne Iren Evjen

Forfatteren har tidligere utgitt:

  • «Opp med fuglene», noveller, 2009
  • «Hjerneteppe», roman, 2013
  • «Fire dager hos farmor», roman, 2015
  • «100 innskytelser», kortprosa, 2016 (sammen med billedmaker Stig-Ove Sivertsen)
  • «Om og menn», noveller, 2017

Tekst og foto: Hilde Kat. Eriksen
Medlem av Norsk kritikerlag
Anmeldereksemplar mottatt fra forfatteren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..