Drottninglandet – i Västerbotten. Fotograf Elin Berges fotoutstilling på Perspektivet Museum i Tromsø

Fotografen Elin Berge forteller migrasjonshistorie gjennom fotografier. ”Drottninglandet” er thailandske kvinners historier om reise i eget liv og mellom kontinenter.

Elin Berge på Perspektivet Museum i Tromsø, april 2010. Foto: Hilde Kat. Eriksen

For få år siden møtte den svenske fotografen Elin Berge en buddhistisk munk på flyplassen i Umeå. Han stakk seg ut i den nordlige vinteren, på vei til Fredrika i nedre Lappland til et buddhistisk tempel under bygging; Buddharam Tempel. Elin Berge blei nysgjerrig på målet for munkens lapplandsreise, og også hun reiste til Fredrika.

Ekteskapsmigrasjon
– Jeg møtte mange thailandske kvinner fra hele Sverige, de deltok i parade og tempelinnvielse, forteller fotografen. Hun blei fasinert over å se de thailandske kvinnene i de lapplandske glesbygdene, og bestemte seg for å lage et fotoprosjekt om disse kvinnene og hvorfor de kom til Sverige. Gjennom tre år dokumenterte hun thailandske kvinner hverdagsliv i Västerbotten, langs de syv elvers vei mellom Umeå og Fredrika. Elin Berge møtte tjue par, og brukte en del tid sammen med flere av dem. Alder og livssituasjon varierer, men felles for alle kvinnene er at de har flyttet fra Thailand for å leve sammen med en svensk mann.

– Fenomenet ekteskapsmigrasjon oppstår fordi det finnes en ujevnhet i verden, en ulikhet som skaper dette behovet. Det er ikke et norrländsk fenomen, men noe som skjer i hele verden. Jeg synes det er spennende å se hvordan det miljøet jeg vokste opp i blir påvirka av denne ekteskapsmigrasjonen, sier fotografen Elin Berge.

Subkultur
Berge har forsøkt å forestille seg hvordan det måtte være å gjøre den store reisa, fra Thailand til Sverige. Hun ville ikke ta stilling, men dokumentere, se på hvordan disse kvinnene setter et avtrykk på stedet der de bor i Sverige. Fotografen forteller om de thailandske kvinnene, de fleste kommer fra en fattig region nord i Thailand, og de er forpliktet til å forsørge sine foreldre. Kvinnene har små muligheter for å klare dette hjemme, de må flytte til turiststeder, større byer eller ut av landet for å skape seg et bedre liv. Kvinnene kommer til sitt nye hjemland gjennom ekteskap, de blir der, og føder sine barn der, og en ny generasjon svenske barn med thailandsk bakgrunn vokser opp i Sverige.

– Det er vanskelig å få kontakt, thaisvenske par blir en subkultur i de mellomstore byene, forteller den svenske fotografen. Hun mener likevel at i mindre samfunn på glesbygden i Sverige er det som i mange norske bygder, at også thailandske kvinner finner en plass i bygdesamfunnet. Noj, den første thailandske kvinna Elin Berge blei kjent med, blei nominert til årets Västerbottning for sitt arbeide med tempelet i Fredrika, et tempel som er blitt et møtepunkt for thailandske buddhister i regionen.

Musikk og bok
Elin Berge (født i 1978) startet nitten år gammel som fotograf hos Västerbottens Folkblad i Umeå, før hun tok utdanning ved Nordens Fotoskola, Biskops-Arnö (2001-2003). I dag er hun frilansfotograf med base i Umeå. Hun har gitt ut to fotobøker; Slöjor (2006), en portrettserie der hun fokuserer på muslimske kvinner i Sverige, og Drottninglandet (2009), begge knyttet til utstillinger som har fått mye oppmerksomhet.

“Drottninglandet” er resultat av et samarbeid mellom Elin Berge og komponisten og sangeren Frida Hyrvönen, som har spesialkomponert musikk til utstillinga.
– Jeg valgte å kombinere bildene med musikk heller enn tekst, for at man skal kunne ta det til seg mer intuitivt, sier Elin Berge. Hyrvönen har også flytta tilbake til Västerbotten, slik Berge har gjort. Hun har skapt sin egen musikalske fortolkning av fotoprosjektet.
Den eneste teksten knytta til prosjektet handler om en flyttfugl, ei kvinne som beskriver seg sjøl som en fugl som må våge å flyge. Denne teksten står bak i boka ”Drottninglandet” (2009), som har vedlagt cd.

Nå er fotografen i gang med et nytt prosjekt. Denne gangen reiser hun til Thailand sammen med thaifolk som er bosatt i Sverige. Dette gir henne innsyn i tradisjonelle sider ved Thailand. Det nye prosjektet handler om den svenske mannen i Thailand.

Drømmer og håp
Perspektivet Museum sin satsning på dokumentarfoto gir folk i Tromsø mulighet til å oppleve fotoutstillinger i verdensklasse, og museet legger også ned mye ressurser og arbeid i å få fotografene til Tromsø for å fortelle om prosjektene sine.
– Vi jobber helhetlig med denne typen samtidsdokumentasjon, for å rette oss mot den multikulturaliteten som finnes i samfunnet i dag, sier direktør Astri Fremmerli ved Perspektivet Museum. Utstillinga ”Drottninglandet” blei vist på Perspektivet Museum i perioden februar til mai 2010. Fotografen Elin Berge besøkte Tromsø og Perspektivet Museum i tilknytning til fotoutstillinga.

I Sverige går det en debatt om thaisvenske par, fordi det i en del tilfeller er snakk om at kvinnene utnyttes av menn. Berge har forsøkt ikke å fokusere på dette i motivene sine, men har ønsket å gjøre bildene åpne for fortolkning i betrakterens blikk. Hun påpeker at visse kulturelle forskjeller kommer til syne mellom de thailandske kvinnenes kollektivistiske tenkning og de svenske mennenes vestlige individualisme, men kvinnene sjøl ser på seg selv som selvstendige individer, ikke nødvendigvis som representanter for ei gruppe.

Tittelen på utstillinga og boka; ”Drottninglandet”, er inspirert av trakten rundt Fredrika. Dette området kalles Drottninglandet fordi flere av byene i området har navn etter svenske dronninger.
– Ideen min er ikke at man blir dronning når man kommer dit, det er en åpen tittel der man symbolsk kan forestille seg drømmene og håpet knytta til reisa til Sverige, sier Elin Berge.

  • Fakta
    På 70-tallet ble Thailand et populært reisemål også for svensker, siden da har antallet thailandske kvinner som flyttet til Sverige økt kraftig. I 1973 var det registrert 71 thailandske kvinner i Sverige. I dag er det mer enn 20 000. Av en befolkning på 250 000 i Västerbotten er ca 500 thailandske kvinner. De setter permanente spor etter seg i den norrlänska historien.

© Hilde Kat. Eriksen, tekst og foto.
Nordnorsk Magasin 2-2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..