Livet og ordene: Boka «ho i verden» av diktdebutanten Tone Constanse Kjellstad

BOK Ho i verden

SEPTEMBER 2018 – BOKMELDING: Diktboka «ho i verden» innledes med en ‘fotnote’, som er diktet «Ord» av senjadikteren Trond Hellemo. Det er ikke tilfeldig at diktdebutanten Tone Constanse Kjellstad (f. 1956) har valgt å gjøre akkurat det, vi lærer i hennes korte forord at Hellemo har bidratt med hjelp og oppmuntring i bokprosjektet.

Tekstene er samlet i tre bolker; «ho i gammeltida», «ho i barndommen» og «ho i verden». De to første bolkene har 16 dikt hver, i den siste bolken er det samlet 15 dikt. Bortsett fra noen aksent-tegn er det ikke tegnsetting i tekstene. Dikteren har illustrert boka med en handfull egne foto. Motivene er poetiske stilleben av små gjenstander og figurer som kan minne om trekk i diktene. En tre-kopp, en kniv, en miniglobus, små steiner, et lite kompass, et lite speil, små fugler, et lite lam, en kattunge, en jentefigur.

Diktene i hver bolk henger på et vis sammen. I diktene om gammeltida kan vi lese om livet i et landskap, i ei historie. I barndomsdiktene er det en som går bort og som jenta sørger over. I siste delen handler det om å være noen, å sette sitt eget merke, å bruke ordene.

Det er lettleste tekster, og på lettflytende senjamål. Innbakt i innholdet ligger refleksjoner over livet i seg sjøl. Det siste diktet i boka går som følger:

«ho er ikkje så alvorlig
som ungen
som trudde alle de andre
hadde svaret
som ho ikkje fann spørsmålet tel

det svaret som smelte
som et snyfnugg
på tunga og e borte
førr det e framme»

Tone Constanse Kjellstad
«ho i verden»
Dikt, heftet, 63 sider.
Egen produksjon, 2018

Meldt av Hilde Katrine Eriksen

5 tanker om “Livet og ordene: Boka «ho i verden» av diktdebutanten Tone Constanse Kjellstad”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..