Tap av ei bygd. Beate Heide: «Haugnes – bygda som forsvant fra kartet: Det er enda lys hos ho Sofie»

BOK Haugnes

AUGUST 2018 – BOKMELDING: I heftet «Haugnes – bygda som forsvant fra kartet» er den trykte teksten supplert med digitale fortellinger, musikk og video. Disse kan man oppsøke gjennom å lese av QR-koder med en QR-skanner på mobilen. Dette er et fint grep, der leseren tilbys fordypning i materialet ut over det som det trykte mediet kan tilby!

Haugnes-heftet er bygd opp av 19 portrett-tekster. Dette er i hovedsak samtaler med tidligere beboere fra Haugnes, Andøy-bygda som ble sletta fra landskapet da flybasen på Andenes ble bygd på 1950-60-tallet. Heftet innledes med et teori-kapittel der det ikke helt eksplisitt går fram at innholdet er knytta til arbeidet med en masteroppgave i sakprosaskriving. Bak i heftet er det en fyldig kildeliste.

I tillegg til den teoretiske bakgrunnen for innsamlingsarbeidet og de konkrete intervjuene er det trykt dikt og sangtekster med tilknytning til bygda Haugnes. Heftet er fint illustrert med mange akvareller laget av Inger Kaurin fra Andenes.

Det som legges vekt på i «Haugnes – bygda som forsvant fra kartet» er de tidligere bygdeboernes erindringer – og sorg over å ha tapt heimstedet sitt. Det er mange som får komme til orde, og saken belyses fra flere sider. En del av det som skrives er følelsesbetont, det ligger vel i sakens natur. – Når du intervjuer mennesker som lever med et tap og ei sorg så vil nettopp disse følelsene farge beretningene deres.
Et fint arbeid fra forfatteren Beate Heide!

Beate Heide
«Haugnes – bygda som forsvant fra kartet: Det er enda lys hos ho Sofie»
Illustrasjoner: Inger Kaurin
Penn & Øre, 2018
Heftet, 167 sider

Meldt av Hilde Katrine Eriksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..