Kultur i Karasjok. Den nordnorske bokdagen i Sametings-bygninga

I slutten av november 2009 inntok litteraturen og kunsten Karasjok. Den Nordnorske Bokdagen ble arrangert i bygda, samtidig som tre utstillinger åpnet på Samisk Kunstnersenter.

Romandebutant Villy Solheim deltok i opplesning på Bokdagen i Karasjok, november  2009. Foto: Hilde Kat. Eriksen

Den Nordnorske Bokdagen arrangeres hver høst mot slutten av november. Høsten 2009 var vakre Karasjok bibliotek, lokalisert til i foajeen i sametingsbygninga, vert for dette ambulerende, litterære sleppet i mørketida. Om lag tjue forfattere deltok som opplesere på bokdagen, et arrangement som var slått sammen med 30-årsjubileet for Samisk Forfatterforening (SGS).

Karasjok bød på flere kulturelle sider disse mørketidsdagene i november. De Samiske Samlinger/RiddoDuottarMuseat viste fotokunstutstillinga “mennesket, kunst og kulturvern” av poesidebutant og fotograf Hege Siri (1973). Hun har i fotografiene sine plassert moderne, aktive mennesker midt i de kulturhistoriske tuftene på Mortensnes og i Bergeby i Unjárga/Nesseby i Varanger.

Jeg rakk så vidt en runde i museet i det jeg ankom bygda fredag formiddag. Museets informasjonskonsulent, Anders Henriksen beklaget de innskrenkede åpningstidene, som førte til at De Samiske Samlinger ikke konkurrerte verken med Samisk Kunstnersenter eller Den Nordnorske Bokdagen denne helga. For museet stengte dørene fredag klokka 15.00. og åpnet igjen mandag. Det til tross for at utstilleren Hege Siri var i bygda for å delta på bokdagarrangementene og SGS-jubileet.

Samisk Kunstnersenter åpna tre utstillinger samtidig denne novemberfredagen. Charlotte Nilsen (1969) viste sin redesign-kolleksjon ”Tivoli” i utstillinga ”Butikk”. Tivolikolleksjonen kom også som bok i vinter. Charlotte vokste opp med bestefarens butikk og kiosk i Mehamn, og har seinere sjøl drevet butikken ”Feil Farge” i Tromsø, før hun gikk videre til kunsten.
Tegner og skulptør Ingunn Utsi (1948) fra Repvåg viste skulpturer, både innendørs og utenfor kunstnersenteret.
Randi Strand (1962) viste fotoutstillinga ”Forestilling” på Samisk Kunstnersenter. Her kombinerer hun foto av snø med litterære tekster i blindeskrift. Tekstene er hentet fra ”Uroens bok” av Fernando Pessoa.

– Synd at alt skjer samtidig, sier Eva Aira ved Samisk Kunstnersenter. Irene Snarby, konservator ved fagenhet for kunst ved De Samiske Samlinger er enig. For presis samtidig med utstillingsåpningene på kunstnersenteret i Karasjok, inntok litteraturen bygda. Den Samiske Forfatterforeningen feiret 30-årsjubileet sitt, og Den Nordnorske Bokdagen var lagt til samme tid og sted – som et felles litterært høydepunkt i vintermørket, i et samarbeid mellom Norsk Forfattersentrum, Samisk Forfatterforening og Sametinget.

Magnar Mikkelsen viste sin egen film «Vindenes hus» under Bokdagene i Karasjok, november 2009. Foto: Hilde Kat. Eriksen

Her var det paneldebatter om forlagspolitikk, boklanseringer og tidsskriftlanseringer, visning av Magnar Mikkelsens film ”Vindenes hus”, og opplesninger fredag kveld og hele lørdag, både for voksne og for barn. Det var høstens forfattere som presenterte sine bøker for publikum. Her deltok Hege Siri med ”et øyeblikk noen tusen år”, Morten Wintervold med ”Oldemor, du er med barn”, Sigrid Merethe Hanssen med ”Ingen heime”, og femten andre forfattere med ferske bøker.  Denne helga var det litteratur i høggir og feststemning i biblioteket i sametingsfoajeen!

© Hilde Kat. Eriksen, tekst og foto.
Nordnorsk Magasin 1-2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..