MARGboks romanvinnere 2010

To kvinner stakk av med prisene i det tromsøbaserte forlaget MARGboks romankonkurranse i 2010.

Fra venstre, to av jurymedlemmene Ingeborg Arvola og Leif Høhaug, prisvinnerne Solfrid Sivertsen og Oda Bahr. Jurymedlem Lene E. Westerås er ikke med på bildet. Foto: Hilde Kat. Eriksen

Juryen, som leste de 70 romanbidragene anonymt, sier: – De to prisvinnerne har en ting til felles. De bærer den store fortellingen (om vår verden) innkapslet i sin lille. Vår verden av politikk, barnevern og omstrukturering av bedrifter spiller sentrale og kritiske roller i fortellinger som likevel først og fremst handler om historienes hovedpersoner.

Førsteprisen gikk til Solfrid Sivertsen med romanen ”Før klokka fire”. Sivertsen debuterte i 1986 med novellesamlingen ”Porselensfiguren”. Hun skriver dikt, noveller, barnebøker og romaner. I 1995 fikk hun Nynorsk litteraturpris for romanen ”Grøn koffert”. Solfrid jobber som bibliotekar på Moster skole i Bømlo. ”Før klokka fire” er hennes trettende bok.

Juryen sier om ”Før klokka fire”: Det er en hjerteknuser av en roman. Den river leseren med på første side og holder henne fanget helt fram til slutten, en slutt av det slaget som skiller det beste fra det meste. Ingen tvil om at dette er en roman skrevet av en som vet hva hun driver med. Vi i juryen lot oss forbløffe over hvor godt teksten balanserte mellom å være en poetisk perle klar til å knive om årets litterære priser, samtidig som den er boka folk sier til folk de kjenner: ”denne må du bare lese!”

Andreprisen gikk til Oda Bhar med ”Filmkyss – en kinoroman”. Bhar er frilansjournalist og kulturskribent. Hun skriver mye om film, men også om kunst og litteratur. Oda har utdannelse innenfor blant annet psykologi, sosialantropologi og språk, og hun har tidligere jobbet flere år ved Oslo kino. ”Filmkyss – en kinoroman” er hennes debutbok.

Juryen sier: Ung, frisk, dynamisk, sjarmerende og klok er noen ord som beskriver denne romanen. Det fins mange måter å skrive god litteratur på. Romanen er først og fremst historiens, først og fremst Minas, men den blir også leserens. Romanen lever og puster kino, lever og puster filmtitler. Filmomtaler og kjente filmsitater stiller fortellingen åpen og inkluderende for lesere av alle slag. Leseren blir invitert inn, og det er en hyggelig fortelling leseren blir invitert inn i.

© Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 1-2010 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..