Internasjonal litteratur i Alta under Finnmark litteraturfestival

Få måneder etter Den Nordnorske Bokdagen i Karasjok inntok igjen litteraturen Finnmark. Denne gangen var det Alta som var vertskap for litterære gjester fra inn- og utland, i begynnelsen av mars.

Ann Jäderlund og Tomas Espedal i samtale med Morten Wintervold under ”Finnlitt” i Alta, 2010. Foto: Hilde Kat. Eriksen

Programmet gikk fra morgen til kveld de tre døgnene festivalen varte, og så godt som hele programmet foregikk på et hotell i Alta, samme sted som gjestene var innlosjert. Folk sov, spiste og deltok på litterære arrangementer i samme hus. Enkelt og sosialt, men noen av programpostene hadde kanskje vært tjent med en annen, mer intim setting.

Det døgnet jeg besøkte festivalen, fikk jeg med meg blant annet den norsk-finske forfatteren og billedkunstneren Päivi Laakso sitt foredrag/forestilling: ”Lukten av bjørn, ulv, elg og fjellørret”. Hennes 45 minutters konstante ordstrøm og flygende digresjoner, intense tilstedeværelse, skvettende malerpensler og hektiske temaskifter var en overstrømmende opplevelse.

Poeten Synnøve Persen og komponisten John Persen lanserte lydboka ”Biekkakeahtes bálgis – Ja nu ain”. Den russiske forfatteren Mikhail Sjisjkin opptrådte i samtale med sin norske oversetter Marit Bjerkeng, mens forfatterne Jørgen Gunnerud, Inga Ravna Eira, Øyvind Rimbereid og Lars O Haugen fikk hver sine tilmålte 20 minutt til opplesning. Og Einar Már Gudmunðsson samlet fullt hus på den nye biblioteket i Alta.

Høydepunktet dette siste festivaldøgnet, var nok samtalen mellom to av kandidatene til Nordisk Råds litteraturpris 2010; den norske forfatteren Tomas Espedal og den svenske poeten Ann Jäderlund i samtale med poeten Morten Wintervold. Ann Jäderlund som oppleser viste seg å være stille, ikke-påtrengende, men samtidig veldig tilstede og i kontakt med publikum. Hun leste så lågmælt at de første ordene kom som et sjokk for sanseapparatet, som måtte omstille seg for å fange opp de små nyansene i diktene.

Finnmark internasjonale litteraturfestival var en fin festival i kalde og vinterhvite Finnmark. Festivalen blei arrangert av Finnmark fylkesbibliotek, i samarbeid med Alta bibliotek, Høgskolen i Alta, Nordisk Informasjonskontor, Norsk Forfattersentrum Nord-Norge og Sametinget. ”Finnlitt” er tenkt som en ambulerende festival i landsdelens nordligste fylke, men kanskje ikke årlig. God start, i alle fall!

Tekst og foto: © Hilde Kat. Eriksen,
Nordnorsk Magasin 1-2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..