Artig og rørende bildebok om reinkalven Lille Bizi som møter verden heilt aleine

Reinkalven_Lille_Bizi_Forsida

I bildeboka «Reinkalven lille Bizi – Den flygende pilot» av Marry Ailonieida Somby møter vi reinkalven Lille Bizi ute i verden på egen hand. Lille Bizi møter den konkurrerende racerreinen Šuvon. Møtet er artig skildra – hvordan reinkalven stiller de åpenlyse spørsmålene om hva man skal med stadig bedre løpetider, om man kan spise premiene osv, og den hektiske og gira raceren som ikke forstår spørsmålene.

Lille Bizi går seg så på den villeste villreinen Lurve Bust, slåsskjempe og far til mange kalver. Villreinen lærer ham å spise sopp som gjør ham ør og rar og får ham til å snakke med trær og vind. Ved et vakkert fjellvann dukker den spraglete filmstjernereinen Njullgon opp, med gullkjeder og Rolex og frisert lugg. Njulggon er rik, og drømmer om å kjøpe seg privatfly, som han skal innrede med mose på golvet og bilder av det vakre fjellvannet …

Så møte Bizi en rein som har rømt fra turistbransjen, simla Silggon som drømmer om å få sine egne små kalver. I møte med Silggon forteller Lille Bizi endelig om det som ligger på det lille kalvehjertet. Om simlemammaen som avviste Bizi da en ny kalv kom. Og Silggon trøster. Så gjenstår et viktig møte med en annen rein før veien går heimover, men mer forteller vi ikke her.

Boka gir ei både morsom og vakker skildring av ungkalven som prøver å takle livet på egen hand. Lille Bizi møter verden og gjør erfaringer, og vokser som ungrein, men til sist er det bare det å komme heim til mamma som gjelder.

Illustrasjonene er fine og artige, Lille Bizi er reint rørende der han stavrer rundt på bildene med små horn og digre klauver! Boka er gitt ut på lulesamisk og sørsamisk, norsk bokmål og nordsamisk, og målgruppa er i alderen 6-12 år, med hovedvekt på den yngre delen av gruppa vil jeg si.

Marry A. Somby kommer fra Sirbma i Tana, og bor i dag i Tromsø. Marry er forfatter og billedkunstner, og har også jobba med film og teater. Hun debuterte i 1975 med den aller første barneboka på samisk: «Ammul ja alit oarbmealle» («Ammul og den blå kusinen»). Siden har hun produsert barnebøker, dikt, drama og en roman, og har også bidratt i antologier og tidsskrift. Den allsidige forfatteren og kunstneren driver en egen internettside for samisk barnefilm: samifilm.net.

Boka om Reinkalven lille Bizi blei i 2016 nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris fra fra det samiske området, omtalt blant annet hos NRK.

Marry Ailonieida Somby
«Reinkalven lille Bizi – Den flygende pilot»
Illustratør Berit Marit Hætta
Barnebok, 43 sider
Davvi Girji, 2014
Omtalt av Hilde Kat. Eriksen

Publisert i Nordnorsk Magasin 3-4 2015

2 tanker om “Artig og rørende bildebok om reinkalven Lille Bizi som møter verden heilt aleine”

  1. […] I bildeboka Reinkalven lille Bizi – Den flygende pilot av Marry Ailonieida Somby møter vi reinkalven Lille Bizi ute i verden på egen hand. Lille Bizi møter den konkurrerende racerreinen Šuvon. Møtet er artig skildra – hvordan reinkalven stiller de åpenlyse spørsmålene om hva man skal med stadig bedre løpetider, om man kan spise premiene osv, og den hektiske og gira raceren som ikke forstår spørsmålene. Anmeldelsen av boka om reinkalven lille Bizi finner du på bloggen til redaktør og bokanmelder Hild… […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..