«Notisbog for Johan Enoksen». Det mest vigtige i alle maader.


Notisbog for Johan Enoksen
Hamarøy Historielag 2009,
Dagbok/notatbok 54 sider

 

Rundt 1901 begynner Johan Enoksen fra Skutvik å notere i ei skrivebok han kaller ”Notisbog for Johan Enoksen”. Han innleder notatene sine med følgende ambisjon: ” I denne bog skal jeg forsøge at notere det mest vigtige i alle maader aaret gjennem”.

Hamarøy Historielag har gitt ut Johan Enoksens notisbok, med et forord ført i pennen av Eyolf Apold. Det er også tilføyd gamle fotografier av folk og steder knyttet til teksten og beskrivende illustrasjoner laget av Bodvar Skutvik. Et fint lite lokalhistorisk prosjekt dette, ledet av Eyolf Apold og Børge Strandskog i samarbeid med Asbjørn Thomassen.

Forordet i boka plasserer Enoksens notater i en lokalhistorisk sammenheng. I den perioden han vokste opp og fram til 1. verdenskrig var det framgangstid, med teknologiske nyvinninger og utvikling av raskere kommunikasjoner, så kom krigs- og depresjonstid, da tar notatene slutt.

Notisboka er ei førstehandberetning fra en husmannsønn, som levde livet sitt som husmann og fiskarbonde. Han var født på plassen Tøa under Skutvik i 1879, og giftet seg i 1907 med Johanna, som han fikk to døtre med. Fra 1901 til 1918 har Johan Enoksen oppsummert årene, notert inntekter og utgifter og skrevet om begivenheter som bryllup, fødsel, sykdom og død. Han forteller mye om hvilken type inntektsgivende arbeid han har hatt i løpet av året, så som fiske og skomakeri, frakting og lossing, potethakking, klippfiskvasking og torvstikking, for å nevne noe.

Fordi dette er Johan Enoksens egen beretning fra disse årene, så får dette lille heftet en helt egen verdi som lokalhistorisk dokument. Dette er ikke en forskers ettertidige gransking av kildematerieal, derfor inneholder ”Notisbog” heller ikke refleksjoner og konklusjoner, bare den nøkterne nedtegninga av ”det vigtigste i alle maade” fra en skrivefør kar fra Skutvik.

© Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 3-2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..