«Eläman alku – varhaiset vuođet» av Alf Nilsen-Børsskog. Den kvenske pionerens siste roman

Den kvenske forfatteren Alf Nilsen-Børsskog (1928-2014) var en språklig og litterær pioner. Han utviklet sitt eget litterære språk, bygd på hans eget morsmål; kvensk/børselvfinsk. Kvensk fikk ikke offisiell status som språk før i 2005. I dag brukes Nilsen-Børsskogs litterære verk i standardiseringa av det kvenske skriftspråket.

Posthum utgivelse

Mot slutten av 2018 utkom forfatterens siste roman, «Elaman alku – Varhaiset vuođet» (livets begynnelse, de tidlige årene) på forlaget Iđut i Ikkaldas i Indre Billefjord i Porsanger. Dette forlaget har gitt ut også de øvrige av forfatterens romaner, samt to av diktsamlingene til vår første kvenskspråklige romanforfatter. Alf Nilsen-Børsskog vokste opp i Børselv (Pyssyjoki) i Finnmark. Han har lagt handlinga i romanene sine til samme området, der han lar kvensk kultur, historie og mentalitet komme til uttrykk.

Forlaget Iđut skriver i en pressemelding om den nye romanen at «Romanen ‘Elaman alku – Varhaiset vuođet’ (…) er et selvstendig litterært verk. Handlingen er lagt til 1930-tallet. Romanen beskriver hovedpersonen Ares oppvekst i Børselv i Finnmark. Are lever lykkelig hos mor og far, og lærer det språket som blir hans hjertespråk. Han får ikke så mye ut av skoleårene, for han forstår ikke lærerens språk, men han lærer å stave og skrive det. Når han er ute og gjeter sauene, lærer han seg salmevers og bibelhistorie utenat. Mot slutten av 1930-tallet blir den politiske situasjonen i Europa stadig verre. Frykten brer seg blant folk. Og så kom 9. april.»

Forfatterskapet

Alf Nilsen-Børsskog debuterte som forfatter i 2004, med «Kuosuvaaran takana» (bak Kuosuvaara), som var første bind i romanserien «Elaman jatko» (livets fortsettelse). Oppfølgerne til debutromanen var bind to «Aittiruto», bind tre «Rauha» (freden) og bind fire «Viimi vuođet» (de siste årene). I 2008 kom diktsamlinga «Muistoin maila» (i minnenes land). Seinere kom diktsamlingene «Poiminttoi» (småplukk), «Ala unheeta minnuu» (ikke glem meg) og «Korrui tien varrela» (smykker i veikanten). Den siste diktsamlinga, «Merimies muistelee» (en sjømann minnes) kom i 2013. Den er også kommet som lydbok, lest inn av forfatteren.

Finskspråklige lesere

Det er fortsatt få kvener som kan lese kvensk språk. Til nå har Nilsen-Børsskogs bøker vært anmeldt av finske kritikere, kulturjournalister og akademikere. I 2012 ble forfatteren Alf Nilsen-Børsskog presentert i det finske kulturtidsskriftet «Kaltio» i Oulu. De skrev at Nilsen-Børsskogs litterære språk, kvensk/børselvfinsk er godt lesbart i Finland, til tross for noen eldre uttrykksmåter. Kulturjournalisten Seppo Kangasniemi ytret også at teksten viste en sterk fortellerevne, som holdt leseren fast i de menneskeskjebnene som forfatteren skildret.

Mye av det samme uttrykte også den finske forfatteren og kritikeren Jorma Etto, som har sammenlignet Nilsen-Børsskog med store navn i klassisk europeisk litteratur. Den samme sammenligninga er gjort av Anitta Viinikka-Kallinen, førsteamanuensis i finsk og kvensk litteratur ved UiT – Norges arktiske universitet. Også andre av forfatterens bøker er blitt omtalt i «Kaltio». Dosent Kari Sallamaa ved Universitetet i Oulu anmeldte diktsamlinga «Poiminttoi». Den ferske, posthume utgivelsen «Elaman alku – Varhaiset vuođet» blir omtalt i avisa Lapin Kansa i Rovaniemi.

Alf Nilsen-Børsskog mottok den kvenske kulturprisen i 2008, Porsanger kommunes kulturpris i 2010 og Kvensk litteraturpris i 2013. Et håp for lesere i Norge er at forfatterskapet hans skal bli oversatt til norsk.

Alf Nilsen-Børsskog var 70 år da han begynte å skrive sin første roman. Her er han fotografert ved huset sitt sør for utløpet av Børselva. Foto: Arvid Petterson.
Alf Nilsen-Børsskog var 70 år da han begynte å skrive sin første roman. Her er han fotografert ved huset sitt sør for utløpet av Børselva. Foto: Arvid Petterson.

Av Hilde Katrine Eriksen
BOKFAKTA
  • Alf Nilsen-Børsskog
  • «Eläman alku – varhaiset vuođet»
  • Roman, 416 sider
  • Språk: kvensk
  • Omslagsillustrasjon: Liv Vatle
  • Iđut 2018

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..