Snøglede på samisk og norsk i tospråklig bildebok fra Susanne Vallesæter: «Elle lager snømann»

JANUAR 2019 – BOKMELDING: Forfatteren Susanne Vallesæter (f. 1980) gav mot slutten av 2018 ut den tospråklige bildeboka «Elle ráhkada muohtaádjá. Elle lager snømann». Parallelt med forfatterens norske tekst fortelles historia også på nordsamisk, oversatt fra norsk av Álet-Ristina Máret/Máret Sárá. Illustratøren Liv Vatle står bak illustrasjonene i boka.

Historia som fortelles er helt enkel. Den vesle jenta Elle kler på seg utedressen, hun leker i snøen, lager snø-engler og en snømann, sklir på rumpa og koster trappa. Fortellinga illustreres med klare og fargesterke akvareller som understreker gleden Elle opplever gjennom leken.

Norsk-samiske barnebøker som denne vil kunne støtte språkutviklinga hos tospråklige barn. For å bli tospråklig må man kjenne innholdet og betydninga av ordene like godt på begge språk. Slike utgivelser som «Elle ráhkada muohtaádjá. Elle lager snømann» gir muligheten til nettopp dette. Boka kan også være til nytte og glede i familier som ønsker å utforske et språk som ikke er hovedspråk i familien, enten det er norsk eller nord-samisk.

Når det er sagt, så vil jeg peke på at dette ikke kun er et språkpedagogisk prosjekt, men ei fin lita barne-fortelling fra en forfatter som er bosatt midt i vår mangekulturelle landsdel, på Oteren i Storfjord.

Meldt av Hilde Katrine Eriksen

BOKFAKTA
  • Susanne Vallesæter
  • «Elle ráhkada muohtaádjá. Elle lager snømann»
  • Samisk oversettelse: Álet-Ristina Máret/Máret Sárá
  • Bildebok for småbarn, 17 sider
  • Parallelltekst på nordsamisk og norsk bokmål
  • Illustrasjonerer ved Liv Vatle
  • Iđut 2018

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..