Flott bokprosjekt om mat og historie fra Nord-Troms

BOK Tradmat Nord-Troms

DESEMBER 2018 – BOKMELDING: «Tradisjonsmat fra Nord-Troms» er et flott bokprosjekt, der en rekke personer i Nord-Troms står bak. Boka bygger på et mathefte som fra 1997, utgitt av Hermod Larsen. Bakgrunnen for heftet var en innsamling av matoppskrifter i de fire Nord-Tromskommunene Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa og Kvænangen. Prosjektet var satt i gang for å ta vare på gamle mattradisjoner før de ble utkonkurrert av nyere matskikker. Heftet ble utsolgt, og et prosjekt ble dratt i gang for å utvikle ei ny bok, basert på det eldre stoffet. Prosjektleder har vært Linda Fjellheim. De andre deltakerne i prosjektet har vært Inger Birkelund, Hege Bergfald Jakobsen, Hilde Lund, Jane Johansen og Kirsti Johansen.

I denne boka er alle de 215 gamle oppskriftene fra det originale heftet med, og enkelte av rettene er blitt framhevet med egne flotte fotooppslag. Boka innledes med historia om bakgrunnen for prosjektet, og om Hermod Larsen, som døde før boka ble ferdig. Her er også et lite kapittel om Reisa nasjonalpark og Storslett nasjonalparklandsby, før noen interessante kapitler om mattradisjoner hos folkegruppene i regionen.

Det er mye kulturhistorie å lære i denne mattradisjon-boka. Og her er mange matretter å prøve ut; både blodpølse og rognbollesuppe, kaffe-ost og tyttebærsaft, og flere hundre andre retter. Fotoillustrasjonene er varierte og gode, både eldre foto fra Midt-Troms Museum og bilder tatt av Jan R. Olsen, spesielt for denne utgivelsen.
Dette er ei bok som anbefales for alle med interesse for både mat og historie!

«Tradisjonsmat fra Nord-Troms»
Mattradisjoner i Nord-Troms AS, Sørkjosen 2018
Foto, layout, produksjon: Jan R. Olsen

Meldt av Hilde Katrine Eriksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..