Bærre bok gjer ingen klok: «Ordtak fra Nord-Norge», samlet av Nils Olai Aagaard-Nilsen

BOK Ordtak fra Nord-Norge

JUNI 2018 – BOKMELDING: Forfatteren Nils Olai Aagaard-Nilsen har samlet inn ordtak fra flere steder i Nord-Norge, han har blant annet brukt sin egen svigermor fra Hamarøy som kilde. Ordtakene er skrevet ned på en dialekt-norm fra Nordland, og de er presentert alfabetisk i boka. Det er ikke gjort noen forsøk på å samle uttrykkene tematisk, eller å si noe utdypende om bruk og betydning. I så må måte er dette rett og slett det tittelen sier: ei samling ordtak fra Nord-Norge.

Om du er interessert i folkelig språkkultur, så er det mangt å finne her: «Bærre bok gjer ingen klok», «Gode ord mætta ingen mage» og «Vatnet som bær båten, kain også velt han». Boka passer også for lesere som liker sitatbøker og bøker der de kan hente ord og uttrykk til bruk i ymse sammenhenger. Den alfabetiske organiseringa kan i så måte være en ulempe, ettersom den fører til at du må bla igjennom hele boka for å finne et ordtak som høver i situasjonen.

Boka er illustrert med flotte foto fra ulike steder i landsdelen. Mange av bildene er tatt av forleggeren, Ronny Trælvik. Bildene illustrerer ikke ordtakene på noe vis.
Forfatteren Nils Olai Aagaard-Nilsen er født i 1942 i Å i Lofoten. Han har vært lektor i norsk og historie i videregående skole i Svolvær. Aagaard-Nilsen har tidligere skrevet to bøker om Knut Hamsun, samt boka Nordnorske ordtak (Orkana 2000).

Nils Aagaard-Nilsen
«Ordtak fra Nord-Norge»
Bok i Nord 2017
Innbundet, 96 sider

Meldt av Hilde Katrine Eriksen

1 tanke om “Bærre bok gjer ingen klok: «Ordtak fra Nord-Norge», samlet av Nils Olai Aagaard-Nilsen”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..