Varanger årbok 2017: Ei årbok til å bli klokere av

BOK Varanger årbok

MARS 2018 – BOKMELDING: Før jul 2017 kom ei innholdsrik og interessant årbok på markedet: «Varanger årbok 2017. Tema: 1917-2017 Det flerkulturelle Varanger». Redaksjonen er satt sammen av folk fra både nordsida og sørsida av Varangerfjorden; Vardø, Vadsø, Nesseby og Sør-Varanger.

Redaksjonen og de enkelte artikkelforfatterne har gjort en grundig jobb. De har hatt et klart formål med arbeidet. Innholdet i boka speiler 100 år med flere kulturer i Varanger. Sant og si er det langt mer enn hundre år som er dekket her, men intensjonen er godt begrunnet. I 2017 var det hundre år siden nabolandet Finland blei en selvstendig stat, siden den russiske revolusjonen og siden det første samiske landsmøtet fant sted, i Trondheim/Tråante.

Boka innledes med et kort forord og en artikkel fra tekstredaktøren Trygg Jakola, der han peker mot den historisk viktige kontakten mellom nasjoner, folk og kulturer i nord. Han viser til at artiklene i boka speiler mangfoldet i regionen, med fokus på personer, hendelse, lokalsamfunn, og organisasjoner, både historisk og i dag. Hans egen artikkel er i tillegg en ærlig beretning om oppvekst i den trekulturelle bygda Vestre Jakobselv (finsk, norsk og samisk), og om hvordan dagens Varanger-kultur preges av en ny mangfoldighet.
Neste artikkel utmaler spennende og interessante historiske begivenheter i Vardø, og for den del i Finnmark for øvrig, der forfatteren Thor Robertsen skildrer framveksten av arbeiderbevegelsen i Vardø, med fokus på viktige personer og hendelser. Hakk i hæl følger nærmere 30 artikler som tar opp alt fra Frans-Arne H. Stylegars drøfting av hva nedtegnelsen «Ca: S. Olavi» rett ved Vardø på Olaus Magnus’ Carta Marina trolig betegner, til Øystein Nilsens artikkel om folkeminner samlet inn av samepioneren Isak Saba i Nesseby. Her er en artikkel om den flerkulturelle bygda Bugøynes, artikler om aviser i Varanger og om NRK som har gått fra å være fornorsker til å by på sendinger på samisk og finsk/kvensk, om enn enda som et «stebarn», som artikkelforfatter Sigrid Skarstein formulerer det.

Ei årbok full av kunnskap til å bli klokere av!

Trygg Jakola (red.) og Mia Krogh (bilde-red.)
«Varanger årbok 2017. Tema: 1917-2017 Det flerkulturelle Varanger»
Sør-Varanger historielag, Vadsø historielag og Vardøhus museumsforening

Meldt av Hilde Katrine Eriksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..