Litteraturformidling i teori og praksis i Finn Stenstads bok

bok litteraturformidling

FEBRUAR 2018 – BOKMELDING: I hende har jeg fått ei bok som ganske enkelt er det den heter. Det er Finn Stenstads nye bok, «Litteraturformidling» jeg snakker om. Stenstad er litteraturkritiker, sakprosaforfatter, tidligere lektor i videregående skole i Narvik og pensjonert 1. lektor ved Høyskolen i Sørøst-Norge. Høsten 2016 ble han tildelt Den norsk forfatterforenings formidlingspris.
De første 60 sidene inneholder en enkel og forståelig framstilling av fagfeltet litteraturformidling, mens resten av boka rommer nærmere 90 litterære kommentarer som har vært publisert i Tønsberg Blad i perioden 2003 – 2017.

Fagdelen er holdt i elleve korte og ett litt mer omfattende kapittel. Kapitlene tar for seg tema som hvorfor det er viktig å lese litteratur, innkjøpsordninga, det litterære trianglet forfatter-forlag-bokhandel, anmeldelser og litteraturkritikk, ulike kanaler for formidling, litterær kvalitet, og måter å formidle på.

De mange litterære kommentarene som utgjør hoveddelen av boka er holdt i en kåserende stil, som formidler innholdet på lettfattelig vis. Dette er stødige, lettleste epistler med utgangspunkt i litterære tema som sneier innom alt fra fotball til den mytiske nordlendingen, påskekrim, litterære priser og forfatteres forhold til katter. Han skriver om leserne, ”kvinnene som bærer litteratur-Norge”, om bibliotek og om lærere, om bokmarkedet og ”løkkeskriftromanene” (for eksempel Hislop og Samartin).

Så skriver Stenstad også om storheter i verdenslitteraturen, om svensk litteratur og ikke minst om norske og nordnorske forfattere. Her nevner vi i fleng; Knut Hamsun, Arthur Arntzen, Arvid Hanssen, Herbjørg Wassmo, Dag Skogheim og Alf R. Jacobsen, og også Lars Saabye Christensen, Kjartan Fløgstad, Dag Solstad, Jan Kjærstad og Karl Ove Knausgård mfl.

Flere steder understreker forfatteren viktigheten av lesegleden: ”Det er lett å glemme at den aller første gleden ved litteratur gjerne kommer ved hva du selv har lyst til å lese, ikke hva du burde lese.” (s. 26). Seinere i boka tar han opp igjen at underholdnings-litteratur kan skape leseglede som ”snarere er verdifull enn skadelig.”

På baksida av boka heter det at den er myntet på lærere, bibliotekarer og litteraturstudenter. Min oppfatning er at den også kan passe for t.d. litteraturanmeldere, bokhandlermedarbeidere, bokbadere, litteraturfestivalarrangører, forfattere og den litteraturinteresserte leser. Boka både handler om – og er – litteraturformidling!

Finn Stenstad
«Litteraturformidling. Teori og praksis. Litterære kommentarer»
Etterord av Lars Saabye Christensen
Liv forlag, 2017
Sakprosa, 235 sider

Meldt av Hilde Katrine Eriksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..