Susanne Hættas fotobok: Et øyeblikk med Mari Boine

SKJERM MARI RGB
Bilde fra Mari Moments. Foto: Susanne Hætta

JUNI 2017 – BOKMELDING: – I nesten tre år fulgte hun Mari Boine med kameraet, på konserter, på plateinnspilling, ute i naturen og også i det private livet til den samiske verdensartisten. Resultatet ble ei flott bok som i tillegg til foto også rommer korte tekster på engelsk og nordsamisk. De reflekterende tekstene er gode å hvile seg i når en blar seg gjennom denne foto-fortellinga.

Susanne smil Per beskjært 2
Forfatter og fotograf Susanne Hætta. Foto: Per Heimly

– Det er Maris tanker og følelser fra våre samtaler, men det er jeg som har skrevet tekstene, sier fotograf og forfatter Susanne Hætta. Språkvalget begrunner hun med at nordsamisk er Mari Boines språk, i tillegg er hun en internasjonal artist og engelsk forstår samer i alle land.

Bildene kommer i farger, i svart-hvit, de er nært på, og på lang avstand. Detaljfoto, noen store tosidersmotiver, eller kollasjer med mange små bilder. Vi møter Mari i huset sitt i Porsanger. Det er der hun har slått seg ned, etter mange år på flyttefot. Det er der hun pendler fra, til konserter og forestillinger. Teksten som følger et av bildene konstaterer: ”Four weeks on tour, then four weeks at home, like a seaman, that suits me fine.”

Fotografen følger artisten ut i det åpne porsangerlandskapet. Hun forsetter videre i det nordlige landskapet, til utekonserter med Mari i kofte på scenen og publikum ute i den lyse sommernatta. Så er det andre konserter og forestillinger. En av tekstene forteller om hvordan alkohol var en sosial støtte fram til artisten ble trygg i sosiale situasjoner. I en annen tekst går artisten til kjerna i det hun driver med:

I love to be on stage. To be in the
music. To create music, either alone
or with other musicians, brings me
great joy. The birth of a new song,
when it begins to come to life. Very
few things compare to that! (s.72)

Så er fotografen med artisten ut i verden. Boka kommer ut omtrent samtidig med Mari Boines nye album ”See the woman”. Boka viser bilder fra innspillingen av albumet i Stockholm, fra studio og fra bylandskapet. Ofte er det andre mennesker med i bildene i boka. Venner, musikere, teknikere, eller berømtheter. Ingen er navngitt. Bildene viser samspill og vennskap, og mange klemmer. Mari reflekterer over dette i en av tekstene:

”When you feel different from
others, friendship becomes extra
important. I have found my “flock”
and they have meant everything
to me.” (s. 62)

Bildene og tekstene forteller om livet og døden, og om det spirituelle. Her er bilder fra en begravelse, med Mari i kofte og med tromme. Andre bilder viser yoga, og dans. Ikke få foto handler om naturen, med tekster om gruveindustrien, og om situasjonen for urfolk.

Boine har i en hel generasjon vært en av de viktigste stemmene fra sameland, og boka Mari Moments har med noen av artistens sangtekster. Blant annet teksten ”Gula Gula” fra albumet med samme navn:

”gula mattut dal du čurvot/ manin attat eatnama duolvat/ mirkkoduvvot/ guoriduvvot”
”hør stammemødrenes stemme/ jorda er vår mor/ tar vi livet av henne/ dør vi med”

(Les hele teksten på engelsk/ nordsamisk på side 166 i boka. Norsk versjon er fra tekstheftet til albumet Gula Gula, 1989).

Mari Boine smiler på mange av bildene, men her er også bilder som viser alvor eller sinne. I en av tekstene kommenterer hun gleden:

”The older I become, the more I am
in touch with joy and happiness.
In the beginning of my career I
was so serious that I could hardly
smile. A lot had to be cleaned out.
I was brought up believing that
smiling too much was sinful. With
my background it is a great achi-
evement to embrace happiness. I
have done so, and now I won’t let it go! (…)” (s 33)

På side 100 i boka finner vi et bilde av Mari med ryggen til, midt imot ser vi et innrammet foto av Elsa Laula Renberg henge på en vegg. Hovedlanseringa av Mari Moments var i Trondheim under Tråante 2017, den samiske 100-årsfeiringa av det første samemøtet, organisert av nettopp Elsa Renberg.

Fotografiene i boka er av ulik art. Noen er poetiske, andre er dokumentariske. Det er ikke det teknisk fullkomne med stylet fotomodell som er prosjektet i denne boka. Hvert foto forteller sin del av ei større historie, hvert foto er et øyeblikk av et liv. Forfatteren har reist og levd sammen med Mari Boine og kommet tett på artisten, noe mange av bildene avspeiler.

Boka har Hætta gitt ut på sitt eget forlag. Slik avslutter hun etterordet:
”Your reflections, my photographs, your life as a Sami artist and a woman. Your music has given tones and voice to us Sami. You have conveyed joy, pain, amazement and hope. For the music I thank you with all my heart, Mari.”

nmelderen vil gjerne avslutte med å si at boka framstår som et kunstprosjekt, der det ut over artistene egne refleksjoner ikke knyttes kommentarer til bildene. Dette respekterer jeg. Samtidig kan dette skape et inntrykk av at boka i hovedsak er for de som allerede kjenner godt til Boine. En liten faktadel eller en fortellende tekst om artisten kunne gjerne vært tatt med. Slik kunne boka bli enda bedre egna også for et publikum som ikke allerede kjenner artisten godt.

Fakta om artisten
Mari Boine (f. 1956) er en samisk sanger og musiker, født i Karasjok og bor i dag i Porsanger. Utdannet lærer. Skaper musikk i grenselandet mellom samisk og annen folkemusikk, rock og jazz, og kombinerer moderne og tradisjonelle elementer i musikken sin. Gjennombruddet kom med plata Gula Gula i 1989. Boine har mottatt en rekke priser og utmerkelser. (Kilde: Norsk biografisk leksikon)

SKJERM Bokforside Mari Moments RGB

Susanne Hætta
«Mari Moments – Mari Liibbat»
Fotobok, 215 sider
Tekst på nordsamisk og engelsk
Susannefoto forlag AS 2017
Meldt av Hilde Katrine Eriksen

2 tanker om “Susanne Hættas fotobok: Et øyeblikk med Mari Boine”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..