Mobilspillet FightHPV og min manglende livmorhals

14705724_1293239517353219_2763142999261442782_n
Hva har mobilspillet FightHPV med min livmorhals å gjøre? Kanskje kan spillet føre til at flere tar celleprøver jevnlig, og dermed bidra til at færre får livmorhalskreft.

Da jeg var i slutten av tjueårene måtte jeg fjerne en eggstokk, fordi en ondartet cyste vokste på den. På en av utallige kontroller de første par årene etter operasjonen spurte gynekologen om jeg noen gang hadde fått tatt celleprøver av livmorhalsen.
– Nei, ikke som jeg visste om i hvert fall.
Prøvene blei tatt, og ikke mange ukene etter at prøvesvarene var klare, så lå jeg på benken for å få fjernet livmorhalsen. Konisering ble det kalt.

Fortsatt får jeg tatt celleprøver der livmorhalsen en gang var. Prøvene blir tatt med noen få års mellomrom, på en av kontrollene som jeg likevel er innom hos gynekologen for. Prøvene blir sendt til Kreftregisteret, et offentlig helseregister og forskningsinstitutt.

Nå har Kreftregisteret et prosjekt de kaller Kreftsjekken, med en egen FB-side. Prosjektet er godkjent av Regional etisk komité og pasientombud, som går god for at personvern og pasientsikkerhet blir tatt vare på.

Kreftregisteret har utviklet mobilspillet FightHPV (for Android og for iOS)for å øke bevissthet og kunnskap om HPV-smitte og screening. Nå oppfordrer de alle kvinner til å prøve spillet, og håpet er at flere skal møte opp for å få tatt celleprøver av livmorhalsen. Om en ønsker det kan en også delta i forskningsprosjekt om screening mot livmorhalskreft. Kanskje kan det bidra til at færre får denne kreftformen.

Jeg har født tre barn, en gutt og to jenter. Den yngste av jentene fikk tilbud om HPV-vaksine hos skolehelsetjenesten. Vi takket ja.

Hvorfor gjorde vi det?
– Om en vaksine kan hindre jentene mine i å få celleforandringer eller kreft på livmorhalsen, så er det verdt det.

Jeg legger ved en video om mobilspillet FightHPV. Jeg plagdes litt med å få til å bygge inn videoen i her i blogginnlegget, men om videoen ikke vises så kan du klikke på linken nedenfor for å komme til den.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkreftsjekken%2Fvideos%2F1544987825511719%2F&show_text=0&width=560

 

***

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s