Utrettelige ord: Dikt av Sara Margrethe Oskal, nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2016

Sara Margrethe Oskal:

JUNI 2016 – BOKMELDING: Er språket et redskap for å fortelle, eller er språket materialet vi former tanker og bilder i? Jeg spør, etter å ha lest diktsamlinga «utrettelige ord» av Sara Margrethe Oskal. Boka kom ut på Iđut forlag i 2014, og blei nominert til Nordisk råds litteraturpris for skjønnlitteratur fra det samiske området i 2016.

Det er ei sober lita bok jeg har i hende. Utforminga er helt enkel. Ingen store bokstaver er brukt i produksjonen. Diktene er satt sammen av fra 4 til 20 ord hver, fordelt på fra to til ni linjer. Det hele utgjør ei bok med 45 korte, poetiske tekster, uten inndeling i bolker og uten titler eller mellomtitler som kan angi tematisk retning. Forsida smykkes av et foto som viser utsnitt av reinhorn, og bildet er så tett på at motivet ved et raskt øyekast kan tas for å være kvister med gåsunger.

Forfatteren går også tett på med ordene, og ved første lesing tenker jeg at dette er vakkert handarbeid i språket, og at de kompakte poetiske lagene som ligger under er kanskje vanskelige å hente fram. Så leser jeg sjølsagt på nytt, og finner åpninger i formuleringene.

Oskal trekker blant annet i tradisjonstråder fra reindriftsnomaders liv i valget av ord. Med så korte tekster blir hvert enkelt ord synlig og betydningsfullt. Som i et strikketøy, mister du ei maske så blir hullet synlig. Ingenting er overdøvende her, metaforer og bilder er så nennsomt brukt at de nesten kan bli oversett, de kan bli tatt for bare å være vanlige ord som skal transportere leserens tanker fra et sted i teksten til et annet. Kanskje er det også lett å overse hentydninger og henvisninger om en ikke kjenner de tradisjoner diktenes tematikk springer ut fra godt nok. Tradisjoner som kan komme til å dø ut.

Slik blir min lesning preget av at jeg gjenkjenner poesien, gjenkjenner følelser og den menneskelige fellesarven i diktene, men jeg overser kanhende andre sider ved det som bringes fram i disse vare poetiske utsagnene. Å fange opp tematikken i diktene krever aktsom oppmerksomhet rundt hvert av enkeltordene i helheta.

Her er koftekant, folder og søm, her er skinn, skaller og pesk, her er flokken, merket, hunden, å flytte, og å følge tråkk, her er duk og sovetelt, ild og snø. Alt er bilder og ord som kan forbindes med den gamle reindriftstradisjonen på Nordkalotten. Disse markørordene er flettet inn blant ord som forteller om å være utstilt, om skam, om å være gjort fremmed, om at «ætters/ fortellinger/ visner/ når lover leses». Men samtidig forteller de om en trang til å ta tilbake noe som kan gå tapt. Oskal skriver om at «mine røtter/ kilte meg// ubønnhørlig», om å «samle vår viten/ til alles gagn», og at det er «en fryd/ å fremme/ det forgangne».

Slik jeg leser diktene er metaforene også brukt for å skildre et menneskes møter med (en eller flere) andre, for ikke handler dette bare om ætt og tradisjoner, kolonisering og skam, men også er det med individer i diktene, her er et jeg, et du og en han som møtes og preger hverandre på godt og vondt.

Kanskje er språket både redskap og materiale: Både nåla og tråden, mønsteret, stoffet og drakten finnes i disse utrettelige små ordene som forteller om alt som er og var. Ord som har overlevd og holder ut, og som Sara Margrethe Oskal har valgt å bringe videre til oss andre.

Sara Margrethe Oskal
«utrettelige ord»
Originaltittel: «savkkuhan sávrri sániid»
Gjendiktet til norsk av forfatteren
Dikt, 49 sider, Iđut 2014

Meldt av Hilde Katrine Eriksen

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..