Kunnskap er makt: Om sakprosabok for ungdom: ”Hva er økonomi? Fakta og funderinger” av Gunhild J. Ecklund

Ungdomsboka ”Hva er økonomi? Fakta og funderinger” av Gunhild J. Ecklund

JUNI 2016 – BOKMELDING: Boka ”Hva er økonomi? Fakta og funderinger” av Gunhild J. Ecklund   tar opp et tema som er viktig for unge mennesker (for voksne også!). Hva økonomi er blir forklart på en utmerket måte, vi ledes ved hånden av forfatteren gjennom både begrepsforklaringer på nødvendig detaljnivå og de store sammenhenger mellom din personlige og samfunnets økonomi.

Innholdet i boka er delt i ni kapitler, fordelt på to bolker. Første del fokuserer på personlig økonomi, i andre del settes den personlige økonomien i sammenheng med samfunnet. Kapitlene tar opp tema som lønnsarbeid og entreprenørskap, lån og renter, hva er penger og pengevesenet (både konvensjonelle penger og virtuell valuta som for eksempel bitcoins), selvberging, budsjett, sparing, bruk av kort, kreditt og internett, skatt, svart arbeid, forbruk, gjenbruk, økonomisk vekst, forbrukermakt og etikk, banker og finansmarkedet, arbeidsledighet, fattigdom og jakt på et bedre liv…

Layouten fungerer godt, etter min oppfatning. Det er ei pen bok, lettlest, nyttig og pedagogisk. I tillegg til hver kapitteltekst er her faktabokser og ekstramateriale, og forslag til hva man kan snakke om. Bak i boka er det ei liste med forklaring av viktige begrep som handler om økonomi, i tillegg til lister over nyttige nettsteder, boktips og andre kilder. De alfabetiske ordforklaringene er enkle og pedagogiske. De tar for seg mange ord og begreper som vi stadig hører, men kanskje slett ikke tenker over innhold og betydning av. Som en tilleggsverdi ved utgivelsen finnes det også ei egen nettside for boka: http://www.hvaerokonomi.no der tema som tas opp i boka utdypes.

Boka er skrevet for unge mennesker fra 12-årsalderen, men både eldre og yngre kan ha glede og utbytte av å lese den. Et godt lesetips til de som er i overgangen til å skulle styre sin egen økonomi? Gjennom konkrete forklaringer og enkle eksempler viser forfattere mulige konsekvenser av økonomiske handlinger. Boka kan også fungere motiverende, den viser for eksempel hvorfor vi betaler skatt og hva den enkelte får igjen for å yte noe til samfunnet.

Forfatteren er doktor i økonomi og økonomisk historiker, og tydelig en god formidler. Boka var i februar 2016 nominert til Kulturdepartementets pris for beste sakprosabok for barn og ungdom i 2015. I avslutningskapitlet skriver forfatteren at kunnskap om økonomi kan gi makt og mulighet. Kanskje kan ei slik bok også fungere som hjelp for unge mennesker slik at de ikke havner i luksusfellen?

Gunhild J. Ecklund
”Hva er økonomi? Fakta og funderinger”
Illustrert av Björk Bjakadóttir
Sakprosa for ungdom, 105 sider
Orkana 2015

Meldt av Hilde Katrine Eriksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..