Kirka og menneskene. Boka «Kirkene i Troms bind 1» fra Ronny Trælvik og Lill-Karin Nyland

BOK Kirker i Troms

Forfatterne Ronny Trælvik og Lill-Karin Nyland har gitt seg i kast med et trebindsverk om kirkene i Troms. Bind 1 kom ut i 2015, de neste to utgivelsene kommer i løpet av de nærmeste par årene. Første bok tar for seg de eldste kirkene i fylket: 32 kirkebygg. Hver kirke har fått en relativt kort tekst, men er samtidig grundig og godt fotodokumentert.

Kirka har tradisjonelt spilt en viktig religiøs og sosial rolle i livet til menneskene her nord. Og ikke minst har kirkene representert en annen estetikk enn den folk har hatt i hverdagen i sine egne hjem og, både med tanke på arkitektur, kunst og utsmykning. Så jeg finner det interessant å gå i gang med lesinga av ei bok med kirkebygninger som tema.

Det skildres mange tekniske detaljer i bokkapitlene, knytta til døpefonter og messehagler, alterringer og prekestoler, kirkeklokker og takkonstruksjoner, og andre innvendige og utvendige særtrekk ved disse gudshusene. Og i den grad det finnes kjent historikk knytta til bygning og interiør, så har forfatterne spadd det opp og tatt det med.

I tillegg er det i en rekke av kapitlene tatt med beretninger både fra eldre og nyere tid om hendelser og tradisjoner knytta til den enkelte kirke og kirkested, både fra sør og nord i Troms fylke. Her hører vi for eksempel om læstadianere og om Norges første kvinnelige prest, om lokaliseringsdebatter og om konsekvensene 2. verdenskrig hadde for kirkene.

Kanskje hadde jeg helst sett at enda flere av tekstene i større grad og på en levende måte fortalte enda mer historie om mennesker, hendelser og tradisjoner knytta til bygning og sted. Men ethvert bokprosjekt må ha en form for avgrensning, og også det tekniske og praktiske er en del av kirkas historie, ikke bare folkene og anvendelsen.

Ronny Trælvik og Lill-Karin Nyland
Kirkene i Troms bind 1
Sakprosa, 282 sider
Forlaget Bok i nord, 2015
Omtalt av Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 1-2016

 

2 tanker om “Kirka og menneskene. Boka «Kirkene i Troms bind 1» fra Ronny Trælvik og Lill-Karin Nyland”

  1. Så hyggelig å se bildet av «min» Kvæfjord Kirke på forsida. Hver gang jeg er «hjemme» i Norge må jeg en tur i og til den vakre kirka. På gravlunden som omringer kirka besøker jeg gravene til mine foreldre samt mange andre slektninger.

    1. Det er jo slik for mange at kirkebygninga i heimbygda representerer noe spesielt. Det samme gjelder nok i den verdensdelen du lever i også 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..