Ordkalotten 2015 – med KROPP som tema

Ordkalotten Tromsø internasjonale litteraturfestival har i år KROPP som tema. Programmet blei presentert med stuntpoesi og dans.

Ordkalottens kunstnerutvalg presenterer festivalprogrammet for 2015. Foto: Hilde Kat. Eriksen
Ordkalottens kunstnerutvalg presenterer programmet for 2015. Foto: Hilde Kat. Eriksen

Kunstnerutvalget i Ordkalotten Tromsø internasjonale litteraturfestival presenterte tema og program for årets festival  (28. 9 – 4.10) på Bytorget i Tromsø Rådhus. Der var det også stuntpoesi og dans ved regjerende norgesmester i poesislam, Ane S. Grydeland og danseren Anne Katrine Haugen.

Stuntpoesi og dans ved regjerende norgesmester i poesislam, Ane S. Grydeland og danseren Anne Katrine Haugen. Foto: Hilde Kat. Eriksen
Stuntpoesi og dans ved regjerende norgesmester i poesislam, Ane S. Grydeland og danseren Anne Katrine Haugen. Foto: Hilde Kat. Eriksen

– fange eller fri?
– Er vi fange eller fri i vår egen kropp, spør kunstnerutvalgets Morten Wintervold, og viser til årets festivaltema: KROPP. Han peker på samtidslitteraturen som begrunnelse for valget av kropp som tema, som eksempel nevner han to av årets festivalforfattere: Victoria Kielland og Erlend Loe.

Eldrid Lunden. Aschehoug.
Eldrid Lunden. Aschehoug.

Wintervold framhever også et skandinavisk mestermøte som finner sted i Tromsø: den danske poeten og kroppsmodernisten Pia Tafdrup som møter den norske poeten Eldrid Lunden i samtale onsdag. Eldrid Lunden, professor emerita i skrivekunst ved forfatterstudiet i Bø vil også holde årets prolog på festivalåpninga. Pia Tafdrup regnes som en av de betydeligste nå-levende danske diktere, hun har mottatt en rekke priser og utmerkelser, bl.a. Nordisk Råds Litteraturpris i 1999.
– Hos både Tafdrup og Lunden ligger en klar bevissthet om at litteraturen er skrevet av en kropp, sier Wintervold. Han nevner også Olga Ravn, som han omtaler som den mest interessante vi finner i dansk litteratur. Ikke minst ønsker han også å dra det lokale publikummets oppmerksomhet mot Ann Helene Guddal, som brakdebuterte i 2014 med diktsamlinga Også det uforsonlige finnes, og som fulgte opp med romanen Bebo i 2015.

– vår egen Alice Munro

Hanne Ørstavik. Foto Linda B. Engelberth
Hanne Ørstavik. Foto Linda B. Engelberth

Ingvild Solstad-Nøis følger opp med å snakke om Hanne Ørstavik, som utforsker seksualiteten, og Wenche Mühleisen som setter sin fars brune bakgrunn opp mot sine egne erfaringer fra det venstreredikale Friedrichof-kollektivet i Østerrike.
– Så kommer også Laila Stien, vår egen Alice Munro, sier Solstad-Nøis. Laila Stien ble tidligere i år utnevnt til æresdoktor ved UiT for sitt forfatterskap og oversettelsesarbeid fra samisk. Hun er bokaktuell med den kritikerroste novellesamlingen Over elva.

Jens K. Styve drar fram programposten Fotball-VM sett fra Hammerfest, med Frank Lande i samtale med Egon Holstad. Han peker dessuten på at festivalen har invitert forfattere som skriver for film- og TV-mediet, som Erlend Loe og Ole Giæver. Sistnevnte skal vise filmen Mot naturen, og samtaler med Ellisiv Lindkvist. Erlend Loe er både bokaktuell og også aktuell med tv-satsningen Kampen for tilværelsen. Verdensteatret viser en episode fra serien, som følges opp med en samtale mellom Loe og Endre Lund Eriksen.

Spiseforstyrrelser og kjærlighet
Ordkalotten har invitert forfattere som appellerer til et mangeartet publikum og med ulik tilnærming til temaet kropp. Blant annet kommer Linnea Myhre, tidligere blogger og nå forfatter. Hun skriver blant annet om spiseforstyrrelser og forsøket på å leve opp til dagens kroppsideal.

Arne Svingen. Forfatterfoto.
Arne Svingen. Forfatterfoto.

Arne Svingen holder skrivekurs for unge mellom 10 og 14 år på Tromsø bibliotek torsdag, påmeldinga er åpen fram til mandag i festivaluka. Svingen er årets hovedforfatter på BANG! Ordkalottens barne- og ungdomsprogram. Han har skrevet ikke mindre enn 50 bøker, og har markert seg sterkt som barne- og ungdomsbokforfatter.
Til BANG kommer også blant annet to spennende ungdomsbokdebutanter fra Tromsø: Elisabeth Øvreberg og Monika Steinholm. For de som heller vil ha med seg mer av voksenprogrammet, byr festivalen på forfatterstudiet ved UiT sitt poetikkseminar om digital litteratur med Merete Prydz Helle. Festivalen har et godt samarbeid med UiT, som også står bak et formiddagsseminar om forfatteren Lars Berg.

Poesislam, skrivekurs og Åpen Mikrofon

Ingebjørg Liland. Foto Hilde Kat. Eriksen
Ingebjørg Liland. Foto Hilde Kat. Eriksen

– Vi er stolte over å presentere KROPP som tema for den 16. i rekken av litteraturfestivaler. Publikum får møte forfattere fra det meste av Norden, forfattere som på ulike måter utforsker det kroppslige – i blogger, skjønnlitteratur og sakprosa, forteller festivalleder Ingebjørg Liland.
Fredag kveld er det delfinale i NM i poesislam på DRIV. Tidligere har flere vinnere fra delfinalen i Tromsø også vunnet NM: Lars O. Haugen (2007), Therese Bakkevoll (2008), Ron Røstad (2009) og Ane Solvik Grydeland (2014).
Skrivende folk kan dessuten melde seg på skrivekurs med forfatteren Rune Christiansen, kurset holdes lørdag og søndag i festivaluka. Kursholderen har ikke mindre enn ti diktsamlinger og åtte romaner bak seg.
– Det er Åpen Mikrofon på DRIV onsdag kveld, dit kan du komme for å lese egne tekster. Der er både publiserte og upubliserte forfattere er velkomne til å melde seg på, oppfordrer festivalleder Ingebjørg Liland til slutt.

Fakta om festivalen
• Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival finner sted i oktober hvert år.
• Festivalen arrangeres i år for 16. gang.
• Den kunstneriske profilen er både nordlig og global.
• Tema på tidligere festivaler han vært bl.a. Tabu, Amnesi, Søppel, Havet, døden og kjærligheten, Karavane, Vold, Over grenser, Russland, og Japan.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..