Ikke bare et blaff fra Bidtnes. Om Olava Bidtnes diktbok «Blaff»

Nordnorsk Magasin 1-2015: Diktsamlinga Blaff fra poeten Olava Bidtnes, er hennes fjerde diktbok. Den er i slekt med forrige bok, berre tru du er ein avdød (MARGbok 2013) som gikk tett på sårbare sider ved det menneskelige.

OlavaBlaffliten

Poeten har gått noen skritt siden debuten med napp (Orkana 2004) og andreboka; tenke på kva havet heiter ein regnfull dag (MARGbok 2011), mest er det form og språk som har endret seg, sjøl om det også er tematisk utvikling i dikterskapet.

Skjønt, tema for diktene har hun egentlig brakt med seg hele veien. Det menneskelige: fra fosterhinna, via livets mange omveier og underligheter og et godt stykke inn i den morknende døden. Det behøver ikke være pent for å bli tema for Bidtnes dikting. Det trenger ikke være friskt, ungt og vakkert, klokkereint eller stuereint. Det trenger bare å handle om menneskene, om livsverdener fletta sammen med gjenstander du trodde de ikke hørte sammen med, bilder knytta opp mot handlinger eller tilstander du ikke venta å finne i poetisk form. Og under ligger en eim av kritikk mot sider ved samfunnet som dikteren ikke finner mennesket verdig.

I Blaff tar hun i tillegg til med å leke med klangen og rytmen i språket, små innsmett mellom strofer eller mot slutten av et dikt der musikken og lyden får medbetydning, samtidig som meininga i orda løyser seg opp. Slik som i ei rekke dikt der ”du” er til behandling (tydeligvis i psykiatrien) ”for å stagge ulven du har i hælane”: ”Medisinen får rommet til å skjelve/ rommet får sjølvet til å skjelve// sjølvaste braste brikke/skalv kalv”.

Jeg tror ikke disse diktene er bare et blaff. Den opphavelige trønderen og mangeårige trømsøværingen Olava Bidtnes, som nå har flytta i eksil på Østlandet har nok ikke tenkt å gi seg. Hun har nok å skrive om og språk som holder til enda flere dikt og bøker.

Olava Bidtnes
Blaff
Dikt, MARGbok, 2014
Omtalt av Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 1-2015

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..