«Herr Finkel» – Til det ytterste. Bildebok fra Anne Osvaldsdatter Bjørkli

Nordnorsk Magasin 1-2015: Forfatteren Anne Osvaldsdatter Bjørkli har gitt ut sju barnebøker og ei diktsamling, i tillegg til mange antologibidrag. Utgivelsen Herr Finkel fra 2014 er ei bildebok med tekst på rim. Historia forteller om den magre herr Finkel og hans frodige frue Pernille.

finkel_coverliten

Herr Finkel klarer ikke å spise, og blir magrere og magrere. Pernille lager alt hun kan tenke seg måtte være fristende mat for Finkel, og til og med leier hun inn kokken Sebastian. Men Finkel vil ikke spise. Det gjør derimot Pernille! Historia ender slik den må, den ene forvitrer og den andre svulmer, men til sist finner de likevel sammen, i en overraskende, svevende slutt oppe i det blå.

For unger tror jeg boka vil fungere godt. Fortellinga skrider ut i overdrivelser og hen i mot det karnevaleske, slik også en del voksenlitteratur med fantastiske elementer gjør. Forfatteren får oss til å le av det som ellers kan framstå som grotesk eller tragisk. De kroppslige ytterpunktene, den utsultede og den ekstremt overvektige, fråtsing og fornektelse.

Illustrasjon Pernille Finkel

Teksten er skrevet i verseform, med enderim og en rytme som for det meste fungerer godt. Her og der må jeg lese flere ganger for å finne rytmen, som varierer noe, men på sitt beste kan det minne om rytmen i Andre Bjerkes oversettelse av Tove Janssons Hvem skal trøste knøttet.

Tegningene klaffer svært godt med fortellinga. Anna Fiske presser det overdrevne i fortellinga enda et hakk nærmere ytterkanten. Fru Pernilles etegilde står ikke tilbake for noe i Anna Fiskes strek. Alt i alt synes jeg dette er ei fin bok, kanskje for de største i barnehagen og de minste på skolen.

Anne Osvaldsdatter Bjørkli (tekst)
Anna Fiske (tegninger)
Herr Finkel
Barnebok, MARGbok 2014, 30 sider
Omtale ved Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 1-2015

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..