Framtidslandet i norr: «På disponentens tid – Hjalmar Lundbohms syn på samer och tornedalingar» av Kurt V. Persson

I desember 2013 kom boka På disponentens tid ut i Luleå. Boka er den første i en serie fra Tornedalica forlag, med gruvevirksomhet i Norrbotten som tema.

disponentenweb

Målsetninga med utgivelsene er å prøve å gi et annet perspektiv på historia fra den tida gruvevirksomheta i området starta opp. ”Framtidslandet i norr” var en betegnelse utvikingsoptimistene gav dette ressursrike området lengst nord i Sverige på slutten av 1800-tallet, da industrialiseringa av regionen åpnet veien for vitenskapsfolk og turister.

Et av hovedanliggende for forsker og forfatter Kurt Persson er å undersøke den første LKAB-gruvedisponenten Hjalmar Lundbohm (1855-1926) sitt forhold til minoritetsspørsmål i de årene han var i virksomhet i Kiruna, fra 1898 til 1921. Hjalmar Lundbohm satte sitt sterke preg på både gruvevirksomheten og på utviklinga av Kiruna-samfunnet. Han var virksomhet i ei tid med nasjonalromantikk og rasebiologi, og var på sitt vis et barn av sin tid. Men han var også en svært innflytelsesrik mann – ikke bare i Kiruna, men også langt utover denne regionen.

Lundbohm hadde sitt bestemte syn på minoritetene: ”Lapp skal vara lapp”. I samefolket så han et naturfolk som ikke måtte ”ødelegges” av den dominerende kulturen som omgav dem. Han var langt fra aleine i dette synet, vi kjenner det igjen fra norsk side også.

Så langt man har kunnet kartlegge, støttet Lundbohm et arbeid som var i gang for å stifte et forskningsinstitutt for rasebiologi og rasehygiene, bygd på holdningene i samtida om at ”rasene” måtte segregeres og bevares, adskilt.

Boka handler slett ikke bare om dette, den beskriver også hvordan kvinner, tornedalinger og samer deltok i den krevende oppbygningsperioden for gruveanleggene, – og hvordan svensker overtok da gruvedrifta kom i gang.

Bildematerialet er flott, en lang rekke fotografier som skildrer folk, arbeid og levevis i den nordsvenske regionen på siste del av 1800-tallet og fram til 1920-tallet.

Dette er interessant lesing, og lærerikt. Jeg anbefaler de som har interesse for temaet til å lese boka for å få mer inngående kjennskap til dette enn det min overfladiske anmeldelse kan bidra med. Bak i boka er det et sammendrag av innholdet på samisk og meänkielä.

Kurt V. Persson
På disponentens tid –
Hjalmar Lundbohms syn på samer och tornedalingar
Sakprosa, 199 s., heftet, fotoillustrert
Tornedalica nr 62-2013
Föreningen Norden Norrbotten, Luleå
Bestill boka: http://www.tornedalica.se
Interessant lenkesamling: http://www.disponentenstid.se
Omtalt av Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 4-2014

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..