Rik bok om ærfugl. Boka «I ærfuglens rike» av Ann Kristin Klausen

Nordnorsk Magasin 4-2014: Historiker, skribent og forfatter Ann Kristin Klausen har levert ei flott og utfyllende bok om ærfuglen: I ærfuglens rike.

Ærfuglens Rike (2)web

Boka er velskrevet og meget lesbar. Forfatteren viser omfattende kunnskap om emnet, hun har gått grundig fram faglig, og behandler samtidig stoffet med en interessevekkende penn.

I ærfuglens rike byr på faktastoff om ærfuglen, og også en skildring av den posisjonen fuglen har hatt i historia til kysten vår. Menneskene har vokta og verna fuglen, som har gitt egg og dun – til eget bruk og til næringsinntekt. I Finnmark har man dessuten tradisjon for å spise sjøfugl, deriblant ærfugl.

Bildematerialet i boka er interessant. Her er både historiske foto og bilder fra moderne tiders ærfugl-røkt. Bildene er gitt god plass i boka. I tillegg er det tatt med en rekke sitat og utdrag fra kilder av både eldre og nyere karakter, der forholdet mellom ærfugl og menneske skildres, der det handler om stell og vern av fuglene, og om eggsanking og dunrensing.

Forfatteren går tematisk til verks, og behandler de ulike temaene i egne kapitler. I tillegg til fakta om ærfuglen og om dens fiender, handler det om fuglen som en ressurs for kystfolket, om bruken av dun, om røkt, sanking og rensing. Om egg og matauk, og om ulike dunvær – som alle har hatt både fellesstrekk og sine lokale tilpasninger i forholdet til ærfuglen. Og om utviklinga som har gått mot færre dunvær og røktere, og også færre ærfugl.

Ann Kristin Klausen
I ærfuglens rike
Orkana Akademisk 2013
Sakprosa, 212 s.
Fotoillustrert, fyldig noteapparat og litteraturliste
Omtalt av Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 4-2014

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..