En høstkveld møttes vi, seks damer på et kjøkken i Tromsø. Formålet med kvelden var å lage et måltid sammen. Rettene vi laga, var henta fra boka «Amiras palestinske kjøkken».

Ingen kan vel påstå at måltidet vi sammen skapte var som hentet ut fra Amiras gjestfrie kjøkken i flyktningeleiren Rashedieh i Libanon, men likevel: jammen smakte maten godt, og jammen hadde vi det trivelig! Her er en omtale av boka vi brukte som «handbok»:
Ei midtøstenreise i mat og kultur
Amira Sadek er palestiner fra Libanon. Hun lever i flyktningleiren Rashedieh helt sør i Libanon. Som ung begynte hun som tolk for helsearbeidere i NORWAC (Norwegian Aid Committee). I dag er hun blant annet husvert for norske solidaritetsarbeidere med oppdrag i Libanon. Boka Amiras palestinske kjøkken er resultatet av et konsentrert, ti dagers samarbeid mellom Amira og de to norske kokebokskaperne Sylvi Inez Liljegren og Lene E. Westerås.

Oppskriftene er notert ned av forfatteren Sylvi I. Liljegren, samtidig som Amira laget rettene. – Gjerne seks retter samtidig, så vi forstår at forfatteren har hatt en travel jobb. Det Amira byr på i denne boka, er familieoppskriftene sine på mat fra Midtøsten. Amira opererer ikke med vekt og kjøkkenur, men forfatteren har forsøkt å beregne omtrentlig mengde av ingredienser og har anslått tilberedningstid.
Bildene i Amiras palestinske kjøkken er tatt av Lene E. Westerås, forfatter og habil fotograf. Her er det bilder av matrettene, bilder av Amira og familien, og av folk og liv i Libanon. I tillegg til disse flotte, illustrerende og fortellende fotografiene, er det flettet inn kapitler som forteller Amiras historie, fortellinger om livet i flyktningleir, om livet i Libanon, om Ramadan og om å leve i eksil.

Alt i alt gjør dette boka til det forlaget kaller «en kulturreise i mat og blant folk» i et konfliktfylt område. Amiras palestinske kjøkken er ei veldig fin bok, både hva gjelder uttrykk og innhold. Noen skjønnhetspletter finnes. Et og annet sted i tekstene er samme opplysninger gjentatt i flere avsnitt etter hverandre, noe som skulle vært fanget opp og fjernet. Men leseropplevelsen er god, bildetilfanget vakkert – og for sikkerhets skyld har jeg testa noen av oppskriftene, med godt resultat.
Sylvi Inez Liljegren og Lene E. Westerås
Amiras palestinske kjøkken
Kokebok og kulturreise. Fotoillustrert
Margbok forlag 2014
Omtalt av Hilde Kat. Eriksen (tekst og foto)
Nordnorsk Magasin 4-2014