Hvorfor tier mormor? Om Yvonne Thomassens film «Familiebildet».

Yvonne Thomassen fra Alta laget i 2012 en timelang dokumentarfilm, eller skal vi si familiefilm, som hun gav navnet Familiebildet

Yvonne Thomassen. Foto: TIFF 2013
Yvonne Thomassen. Foto: TIFF 2013

Denne høsten (2014) markerer vi at det er 70 år siden frigjøringa, tvangsevakueringa og brenninga av Finnmark og Nord-Troms. Og akkurat tvangsevakueringa viste seg å være en viktig faktor i familiehistoria til filmskaperen Yvonne Thomassen. Denne høsten vises filmen på NRK, og den er på skoleturne med Den kulturelle skolesekken.

Familiebildet er et svært personlig prosjekt. Thomassen bestemmer seg for å samle sin mormors mange barn for å få tatt et familiebilde mens den gamle ennå lever. De mange søsknene snakker stort sett aldri sammen, og de har nesten aldri vært samlet etter at de alle blei voksne. Men de mange søsknene er ikke helt villige til å komme, og Thomassen forsøker å finne ut hvordan familieforholdene er blitt som det er blitt.

Hun har filmet samvær og samtaler hun har hatt med mormora, med mora si og med noen av tantene. Etter hvert blir hun kjent med litt av familiehistoria, hun får høre om evakueringa og hvordan den påvirka familien. Hun forstår at bestefaren var same, og at både han og de eldste døtrene i familien snakka samisk før krigen. Men etter evakueringa har familien vært norsk. Thomassen undrer seg over dette, og forsøker å få bestemora på glid for å snakke om etnisitet i familien. Men den gamle kvinna er barn av si tid, og forstår ikke helt hvorfor det er så viktig å grave i det gamle.

Det endelige familiebildet blir ikke fullt så fulltallig som filmskaperen hadde håpet. Filmen blir i stor grad en personlig reise og søken etter en identitet som viser seg å romme mer enn filmskaperen på forhånd visste.

FAMILIEBILDET
”Familiebildet” er en dokumentarfilm av Yvonne Thomassen.

Under TIFF 2013 – Tromsø internasjonale filmfestival sitt ”Film fra nord”-program så jeg en rekke kortfilmer og dokumentarfilmer fra nord. En av disse var filmen Familiebildet. Filmskaperen mottok ”Skårungeprisen” for Familiebildet under åpninga av Film fra nord – sideprogrammet på filmfestivalen i Tromsø i januar 2013, der filmen var valgt ut som åpningsfilm. Produsent på filmen er Trude Refsahl.

Tekst: Hilde Kat. Eriksen
Utdrag fra artikkelen «En filmreise, nordpå»
Nordnorsk Magasin 1-2013

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..