Praktverk om en mørk plett i vår relativt nære historie: Liv Helene Willumsens «Dømt til ild og bål»

Nordnorsk Magasin 3-2014: Boka Dømt til ild og bål tar for seg trolldomsprosessene i Finnmark og Skottland på 1600-tallet. Forfatteren Liv Helene Willumsen har gått til kildene og skildrer prosessene der mennesker blei stilt for retten for å ha utført trolldom.

Liv Helene Willumsen under lanseringa av boka Dømt til ild og bål. Foto: Hilde Kat. Eriksen
Liv Helene Willumsen under lanseringa av boka Dømt til ild og bål. Foto: Hilde Kat. Eriksen

Mange av de som blei stilt for retten for trolldom blei dømt til å brennes på bål, fordi det ble sett på som bevist at de hadde begått trolldomskunster og hadde inngått pakt med djevelen. Willumsen har lagt ned et omfattende arbeid, og bedrevet grundig kildegransking. Hun viser både til statistikk, og går inn på enkeltsaker.

Liv Helene Willumsen er professor i historie ved Institutt for historie og religionsvitenskap ved Universitetet i Tromsø. Hun har doktorgrad i historie fra Universitetet i Edinburgh, og har spesialisert seg på trolldomsprosessene i Skottland og Finnmark. Willumsen har publisert en rekke artikler og bøker om temaet, og hun har også skrevet utstillingstekstene til Steilneset Minnested i Vardø, minnested over ofrene for trolldomsprosessene i Finnmark.

Forfatteren sier sjøl at ”De fleste ofrene for trolldomsprosessene var vanlige mennesker som bodde på landet. De gikk en dyster skjebne i møte fordi rettsmyndighetene trodde at de hadde inngått en pakt med djevelen og var med i en hemmelig hær av djevelens allierte på jorden. De ble anklaget i kriminalsaker for en forbrytelse de umulig kunne ha begått.”

Boka gjør leserne kjent med ikke bare norske trolldomsprosesser, men altså også skotske: Det er interessevekkende at Willumsen har sammenlignet prosessene i Finnmark med prosessene i Skottland, på Orknøyene og Shetland. Dette har ikke vært gjort før.

”Sammenligningen har vist at anklagede trollfolk i Skottland og i Finnmark har mange likhetstrekk. Likevel har de sin kulturelle ulikhet intakt”, skriver forskeren og forfatteren i boka, og avslutter slik: ”Målet vil stadig være en bedre forståelse av denne mørke pletten i vår relativt nære historie.” Hun legger vekt på at folketro ikke var hovedgrunnen til at prosessene oppsto, men at årsakene ligger i et sett av faktorer som inkluderer blant annet rollen til staten, rettsvesenet og kirka i datidas samfunn, i tillegg andre trekk ved tida og folkegruppene.

Dømt til ild og bål er designet av Blæst design, ved den anerkjente bokdesigneren Aud Gloppen. Det er et faglig sett kompakt verk, men boka inneholder mange svært flotte illustrasjoner og verket fikk sølvpris for årets vakreste bokdesign i konkurransen ”årets vakreste bøker” som arrangeres av grafiker-organisasjonen Grafill.

BOK_Dømt til ild og bål
Liv Helene Willumsen
Dømt til ild og bål
Orkana Akademisk 2013
Sakprosa, 471 sider
Omtalt av Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 3-2014

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..