Underholdende ”Sex og singelliv” fra Porsanger i Karin Bjørset Persens romaner «Julebrevpikene» og «Nedlagte brudepiker»

Forfatteren Karin Bjørset Persen (1967) står bak romanene Julebrevpikene (2012) og Nedlagte brudepiker (2014), en slags ”Sex og singelliv”- feelgoodhistorier fra landsbygda i Finnmark.

Forfatteren Karin Bjørset Persen. Foto: Hilde Kat. Eriksen
Forfatteren Karin Bjørset Persen i 2014. Foto: Hilde Kat. Eriksen

Forfatteren kommer opprinnelig fra Sør-Trøndelag, men er blitt finnmarking god som noen igjennom mer enn tjue års levd liv i landets nordligste og østligste fylke. Hun er norsklærer ved den videregående skolen i Lakselv, og forfatter.

Tidligere har hun gitt ut Skyggeboksing – Mobbing på arbeidsplassen, en overlevelsesbok, barneboka Eventyrlandet (Niehkomáilbmi, oversatt til nordsamisk av Marit Kirsten Guttorm), og kortromanen/ eventyrfortellinga Leahs historie.
Handlinga i de to nyeste romanene foregår i den oppdikta bygda Bjørkvik i Porsanger, og den kretser rundt fem venninner i dameklubben Frustrerte fruer – avdeling Bjørkvik: Helene, Berit Anna, Trude, Magnhild og Else.

Forfatteren behandler allmenne tema med humor og ironi. Første boka handler blant annet om skrytende julebrev og om forholdet mellom Magnhild som jobber på Joker i Bjørkvik og den perfekte lillesøstra Magdalena i Holmenkollåsen.

Fruene starter en motstandsbevegelse mot julebrev der sendernes liv er utstyrt med perfekte fasader. De begynner å skrive ærlige – til dels svært ærlige julebrev som de publiserer i lokalavisa. Før de vet ordet av det er dette blitt en større bevegelse på nasjonalt plan og damene havner på TV-sendinga God Morgen Norge.

I bok nummer to handler det om både bryllup og trussel om nedlegging av det lokale oppvekstsenteret. Her er det brasiliansk voksing, korrupte politikere, utpressing og kulturmøter. Forfatteren bringer den trønderske familien til Trude, ei av de fem venninnene, til Finnmark for å feire Trudes bryllup. Her flettes inn scener der både likheter og forskjeller mellom finnmarkinger og trøndere kommer til syne.

Bøkene byr på viltre skildringer, samfunnskritikk og humor. Romanene er handlingsspekket til alt overmål, jeg ønsker meg faktisk pustepauser innimellom. De er lette å lese, engasjerende og morsomme, men litt overveldende i de utallige krumspringene og hendelsene som skildres.

En velmenende kulturformidler er forfatteren likevel, absolutt. Det er utrolig hvor mye forfatteren får inn i fortellinga, om forhold i Finnmark, om liv og tradisjoner i dette distriktet av Norge der det alltid har levd flere kulturer sammen.

BOK1_JulebrevpikeneNedlagteBrudepiger_omslag.inddKarin Bjørset Persen
Julebrevpikene (roman 288 s), Silke Forlag 2012
Nedlagte brudepiker (roman 343 s), Silke 2014
Omtalt av Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 3-2014

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..