Tabu og opprør på Ordkalotten 2014

Ut i fra årets Ordkalott-tema: TABU, vikler det seg spennende programposter, uredde forfattere, utfordrende bøker og engasjerende foredrag.

Tabukake
TABU-kake for Morten Wintervold fra Ordkalottens kunstnerutvalg.

Årets hovedprogram for Ordkalotten Tromsø internasjonale litteraturfestival byr på kvalitet fra åpnings-programmet onsdag til avslutninga lørdag kveld. I tillegg kommer et fyldig barne- og ungdoms-program som går fra tirsdag til søndag.

Ordkalottfestivalen er blitt femten år gammel, og tar i år opp et tema som nok vil berøre publikum.
– Tema TABU kom opp i tilknytning til Grunnlovsjubileet, forteller styreleder Ruben Moi, og føyer til at litteraturen står på opprørets side.

PK_OK
De programansvarlige for Ordkalotten Tromsø internasjonale litteraturfestival 2014: TABU. Ingebjørg Liland, Ruben Moi, Kjersti Kollbotn, Morten Wintervold,Ingvild Holvik, Ida Endestad og Ingrid Kongsvik.

Debatten om Handtke

– Vi var ikke klar over hvilken aktualitet det ville være rundt poeten Øyvind Berg da vi inviterte ham hit, sier Morten Wintervold fra Ordkalottens Kunstnerutvalg, som står for utvelgelsen av forfattere og program til festivalen. Øyvind Berg vil delta i poesiprogram på Ølhallen og bokpresentasjon under Ferske bøker på Tromsø bibliotek, i tillegg til å holde årets åpningsprolog og et foredrag om tildelinga av årets Ibsenpris til den omstridte forfatteren Peter Handtke, og det er akkurat debatten rundt denne tildelinga Wintervold viser til.

Elitepoetene

Wintervold påpeiker at det er et eliteteam som deltar i ”Poesitime” på festivalens første kveld. I tillegg til Øyvind Berg, deltar Cecilie Løveid. Hun er virkelig et navn innenfor norsk poesi og drama gjennom mer enn 30 år. Også Marte Huke er en av poetene i programposten, kjent for Ordkalottens publikum etter at hun var en del av den poetiske danseforestillinga ”For dette er det verdt” under Ordkalottfestivalen i 2012.

Uredde stemmer

– To tydelige stemmer i det norske samfunnet kommer til Tromsø, Amal Aden og Maria Ameli, forteller Kjersti Kollbotn fra Kunstnerutvalget. Begge er debattanter og sakprosaforfattere som møter det norske samfunnet med en annen historie, andre erfaringer og perspektiv enn norskfødte. Ameli er aktuell med boka ”Takk”, og vil holde foredrag basert på denne boka, der hun forteller om å være innesperret på Trandum asylmottak. Amal Aden viser et sterkt engasjement for likestilling og integrering, og vil Under Ordkalotten holde foredrag om homofile flyktninger.

Demningene brister

– Mikael Niemi fra Tornedalen kommer endelig til Tromsø og Ordkalotten, sier Wintervold.
– Kanskje er det et lykketreff at det blir akkurat i år at Niemi kan komme, fortsetter han, og viser til at også forfatteren Lars Wilhelm Svonni kommer til Ordkalotten. Begge forfatterne har skrevet romaner der demningene i Luleelv brister og skaper en flodbølge av vann langs elveløpet ned mot Bottenviken. I Niemis bok brister demningene på grunn av et kolossalt regnfall. I Svonnis roman er det ei samisk aksjonistgruppe som står bak.

Humor i det svarteste

– Det er reint utrolig at vi har fått forfatteren David Vann hit, sier Kollbotn. Han er kjent for blant annet novellesamlinga ”Legender om et selvmord” og romanen ”Jord” (”Dirt”). En forfatter som får fram humor, sjøl i det aller svarteste.
– Romanene hans fyller hyllemeter hos bokhandlere rundt i verden, føyer Wintervold til, like fornøyd som sin kollega fra Kunstnerutvalget med at den meget kjente amerikanske forfatteren kommer til Tromsø og Ordkalotten.

Forfatterne har ordet

«Ferske bøker» er en programpost som foregår på biblioteket hver formiddag.
– Vi gir ordet til forfatterne, som presenterer helt fersk litteratur, sier Ingrid Kongsvik fra Tromsø bibliotek. «Ferske bøker» er et samarbeid mellom Tromsø bibliotek og Norsk Forfattersentrum, som sammen med Ordkalotten lar bokaktuelle forfattere fra hovedprogrammet slippe til sammen med lokale forfattere som er aktuelle med nye bøker. Ingvild Holvik fra forfattersentrum forteller at det i år blant annet dreier seg om Sanne Matthiasen, Sigbjørn Skåden, Hanne Aga, Kjersti Kollbotn , Olava Bidtnes og Easterine Kire.

BANG! med Bokbussen

– I barne- og ungdomsprogrammet BANG! har vi to hovedforfattere i år, forteller Ida Endestad fra samarbeidsgruppa som står bak det årlige BANG!-programmet. Det dreier seg om Maria Parr og Katharina von Bredow.
– Forfatterne besøker distriktskoler, hovedbiblioteket og filialer, og reiser med Bokbussen, føyer Ida til, og nevner at det i tillegg til Parr og von Bredow er snakk om Anne O. Bjørkli, Amal Aden og Sigbjørn Skåden.
Tromsø Barnefilmklubb byr på filmen «Epic», og på søndag går den populære Litteraturstien mellom biblioteket og Perspektivet Museum.

Brennende papir og bøker som går

Svært forøyd er Ingrid Kongsvik med at Tromsø bibliotek i år har fått tak i Mette Edvardsens «Time has fallen asleep in the afternoon sunshine». Konseptet bygger på at ei gruppe skuespillere har lært seg bøker utenatt, som de kan framføre til de som vil «låne» dem. En gratis opplevelse, som alt biblioteket står bak.
– Tittelen er et sitat fra Ray Bradburys roman «Farenheit 451», som handler om en undergrunnsbevegelse der folk lærer seg innholdet i bøker utenatt fordi bøker er forbudt. Farenheit 451 viser til temperaturen da papir begynner å brenne, forteller Kongsvik.

– Nytt av året er at NRK vil streame en rekke av arrangementene, og slik kan langt flere få med seg festivalen, forteller daglig leder Ingebjørg Liland til slutt.

 Tekst og foto: Hilde Kat. Eriksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..