Hund, katt, mus og en flat kanin fra færøyske Bárður Oskarsson

Nordisk Råd har opprettet en litteraturpris for nordiske barnebøker, og boka Den flate kaninen er nominert fra Færøyene i 2014.
BOK Bardur Den flate kaninenBárður Oskarsson (tekst og ill.)
Den flate kaninen
En hund, en katt og ei mus
Oversatt av Anne-Kari Skarðhamar
Bildebøker for barn
Orkana 2013

For den samme boka har bildebokforfatteren, illustratøren og kunstneren Bárður Oskarsson (1972) mottatt ”Der LUCHS-Preis für Kinder- und Jugendliteratur nr. 322” (2013).

Den flate kaninen er ei nydelig bok. Den starter med en serie spinkle tegninger av hunden som spaserer en tur på fortauet, der han plutselig får øye på en flat kanin liggende ute i gata.

Så dukker rotta opp i fortellinga, og først da kommer teksten – og problemstillinga: Hva gjør man med en flat kanin? Dialogen og samhandlinga mellom hunden og rotta er fortreffelig framstilt. Enkelt, snodig og humoristisk. Og helt høvelig for unge lesere – eller lyttere. Samspillet mellom tegning og tekst er også fint.

BOK Bardur Hund, katt, musEn hund, en katt og ei mus er debutboka til Bárður Oskarsson fra 2004. Denne fikk han både Vestnordisk Råds Barne- og Ungdomslitteraturpris for, og også ”White Raven of The international children’s digital library, Special Mention”, begge i 2006.

Handlinga i debutboka foregår midt i et samliv mellom hunden, katta og musa. De er blitt enige om ikke å plage hverandre, men leve i fred. Men hva skjer når kjedsomheten overtar? På få sider driver forfatteren oss gjennom både dramatisk stigning, vendepunkt og en avklarende avslutning.

I En hund, en katt og ei mus er det litt mer tekst enn i Den flate kaninen, men begge bøkene viser fram særpreget i fortellinga og tegningene til færøyske Bárður Oskarsson.

Tekst ©Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 2-2014

2 tanker om “Hund, katt, mus og en flat kanin fra færøyske Bárður Oskarsson”

  1. mange takk, den går sporenstreks ut på fjesboka og på nettsiden vår

    25. mai 2014 kl. 21:41 skrev Fiktum Faktum Hilde Kat. :

    > >

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..