Fotoalbum med historier. Jan Erik Grape: «… for lenge siden, i Skibotn»

BOK forlengesideniskibotnJan Erik Grape
… for lenge siden, i Skibotn
Forfatterens egen utgivelse, 2013

 

Boka … for lenge siden, i Skibotn er bygd opp rundt gamle bilder, og rundt forfatteren Jan Erik Grape sine minner fra oppveksten i Skibotn i Troms på 1950-tallet. Dette er supplert med informasjon fra muntlige kilder og skriftlig materiale.

Bildene, hentet fra familiealbum, viser bilturer, fotturer og skiturer. Fotballkamper og skirenn. Bygninger, kjøretøy og handel. Læstadianerstevne, barnedåp, bryllup og begravelser. Dette er dagligliv, sorg og fest i Skibotn gjennom 1900-tallet. Her er konfirmanter i dobbeltspent dress, og kaller med hatt. Leende unge kvinner i hvite bluser, og kjerringer med skaut. Oppspilthet og alvor. Feiring og dans. Oppstilte bilder og situasjonsbilder.

Boka er et fotoalbum, og bildene forteller vel så mye som teksten. Forfatteren supplerer med det han har av kunnskap og informasjoner knytta til motivene, det er mye fokus på navn, men også en del kulturhistorie kan vi lese ut av denne boka. Litt historie flettes inn, om krigen, evakueringa og gjenreisinga, litt om personer, sted og slektskapstilhøve.

Bildene er interessante i seg sjøl. De er tidsbilder, som forteller historier om du tar deg tid til å legge merke til innholdet. Motivene forteller hva folk fant det nødvendig å dokumentere fra livet sitt, i den grad det fantes kamera og film tilgjengelig.

Fint å se både for de som bildene angår – slektninger, lokalbefolkning -, og for oss andre.

Tekst ©Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 2-2014

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..