Dokumentasjon og fortelling: «Samiske stedsnavn i Skánik/Skånland» av Asbjørg og Sigbjørn Skåden

BOK Samiske Stedsnavn«Samiske stedsnavn i Skánik/Skånland»
Asbjørg Skåden og Sigbjørn Skåden, red.
Skánid Girjie 2013, 216 s. Fotoillustrert.

 

Samiske stedsnavn har vist seg å være et omstridt tema i flere områder av Nord-Norge. Slik er det også i Skånland og Evenes. Men lov om stedsnavn (1993) forpliktet kommunen til å dokumentere også de samiske stedsnavnene.

Boka Samiske stedsnavn i Skánik/Skånland inneholder samiske stedsnavn med norsk forklaring, dette er systematisk presentert, navnene er nummerert og gjenfinnes i kart og fotografier i boka. Disse navnene har i stor grad ikke vært skriftliggjort tidligere, men har eksistert i muntlig form. Med det arbeidet som nå er gjort, er dette rike navnematerialet gjort tilgjengelig og forståelig både for samiske og norske språkbrukere. En omfattende innsats ligger bak verket. I et forklarende forord går det fram at over hundre personer har deltatt i innsamlinga av navn i regionen. 

Noen av stedsnavnene har fått helt korte forklaringer. For andre navn kan det være knytta ei fortelling til. Det kan være ei skildring av naturfenomenet som er opphavet til navnet, eller det kan være litt om personen som stedet er oppkalt etter. Denne variasjonen er med på å gjøre verket interessant også for folk utenfor det geografiske området der navnene hører heime. Bildene i boka er direkte knytta til stedsnavnene, men viser samtidig aktivitet og folkeliv i området. Dette synes jeg er et fint grep i ei bok om stedsnavn.

Tekst ©Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 2-2014

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..