150 år for Nord-Norge – i Oslo. Om boka «Å eg minnest. Regionbyggere i hovedstaden Nordlændingernes Forening 1862-2012»

Nordnorsk Magasin 2-2014: Boka Å eg minnest. Regionbyggere i hovedstaden. Nordlændingernes Forening 1862-2012 forteller om arbeidet i Nordlendingernes Forening gjennom 150 år, med opp- og nedturer i organisasjonen.

NordlaendingenesSteinar Aas
Å eg minnest. Regionbyggere i hovedstaden
Nordlændingernes Forening 1862-2012
Orkana Akademisk 2012, 320 s.
Utgitt i samarbeid med Nordlændingernes Forening

I året 1862 blei Den nordlandske forening, seinere Nordlændingernes Forening stifta i Christiania, av ei gruppe studenter fra Nord-Norge. De unge studentene hadde visjoner for den nordligste delen av landet. De hadde rett og slett en regionalpolitisk agenda og ambisjoner om å endre samfunnsforholdene i nord. 

Målet var integrering i nasjonalt fellesskap, modernisering, utbygging av infrastruktur og økt rettferdighet. Hurtigrute, telegraf, jernbane og aeroplan skulle løfte Nord-Norge ut av skyggenes dal.

Det var ikke alltid enkelt for disse unge menneskene, for det var mange stereotype holdninger å møte der sør. «det vilde være en Velgjerning at faa lidt mer Velvilje og Lovlydighed indført til Bekjæmpelse af megen Trods, Opsætsighed og Vildhed» der oppe, skreiv Kaptein H.B. Keilhau i foreningas medlemsblad ”Nordlands Trompet” i 1890. Tema gjaldt en eventuell innføring av verneplikt i nord. Kapteinens karakteristikker blei oppfatta som både ignorant og arrogant blant nordlendingene.

Med sitt nordlandske talemål hadde de dessuten vansker med å bli forstått sørpå, fordi ”Talesproget på Østlandet var endnu saa dansk, at man i stedet for femti, sexti sagde halvtreds, treds…”. Slik skreiv Anton Chr. Bang, en av karene i ”Nordlændingernes Forening”. Foreninga var ikke forbeholdt noen etnisk gruppe, det var geografien som samla dem. Den samiske forfatteren Matti Aikio var ofte på møtene. Det var også Ole Tobias Olsen, med sine kraftfulle visjoner om jernbane i Nord-Norge – som han gjorde en stor innsats for å få realisert.

Foreninga blei et holdepunkt for mange når de kom til Christiania/Kristiania/Oslo fra nord. Integrering av Nord-Norge det nasjonale fellesskapet var lenge ei viktig sak for medlemmer. Hybelhuset Nordnorsken blei også viktig på agendaen.

Forfatteren og historikeren Steinar Aas har gått grundig inn de tema som er tatt opp og har lagt ned et omfattende arbeid for å dokumentere og formidle foreningas 150-årige historie. Det er mye å lære både om Nord-Norge og om nordlendingers liv i eksil, her i denne boka. Dette er anbefalt lesing for folk med kulturhistoriske interesser knytta til de nordlige regioner i Norge.

Tekst ©Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 2-2014

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..