Festskrift fra en entusiast. Nils Magne Knutsen: «Litteratur i Æventyrland»

NilsMagneKnutsen3WEB
Nils Magne Knutsen

Litteratur i Æventyrland
Angelica Akademisk 2013,
Sakprosa 343 sider

Illustrert av Karl Erik Harr

Nils Magne Knutsen (1943) har vært lærer og forsker ved Universitetet i Tromsø (UiT) i mange år. Fagfeltet er nordisk litteratur, spesialiteten er det nordnorske og det arktiske, og spesielt Petter Dass og Knut Hamsun. Som en markering av milepælen 70 år kom i 2013 artikkelsamlinga Litteratur i æventyrland – med sytten artikler fra et aktivt forsker- og formidlerliv, alle skrevet av jubilanten sjøl. Boka er rediger av Henning Howlid Wærp, også professor i nordisk litteratur ved UiT.

Nils Magne Knutsen har i alle de år vært en aktiv og god formidler, gjennom forelesninger og foredrag, debatt, artikler og bøker. ”Trangvik i våre hjerter” heter den innledende artikkelen i boka. Den handler om regional litteraturforskning. I denne artikkelen fra 1982 skriver Knutsen om det lokale og det regionale, og stiller spørsmål om hvordan regional litteraturforskning skal handtere den lokal og regionale litteraturen.

Så følger artikler og foredrag slag i slag. Artikler med historiske tema som pomorene, og de nordnorske handelsstedene er underholdende, lærerike og interessevekkende. Her er artikler om forfatterne Karl Schøyen og om Andreas Markusson. Innimellom er det flettet inn en personlig tøtsj, eller grunngitte, kritiske vurderinger. Knutsen finner sider ved forfatterskapene som i ettertidas lys er gjenstand for kritiske vurderinger. Samtidig rykker han raskt ut med forsvar for disse forfatterne – som barn av sin tid – eller noen ganger som misforståtte i sin tid.

Den internasjonale La Recherche-ekspedisjonen (1838-40) til nordområdene og Svalbard er fyldig behandlet. Knutsen peker på ekspedisjonsdeltakerne som pionerer for et nytt syn på det nordnorske kystlandskapet, noe som bidro til å gjøre Nord-Norge til et reisemål for turister.

Her er en artikkel om Vett og Uvett, en rask gjennomgang av en fyldig ishavslitteratur samt en artikkel om mannsbildet i polarlitteraturen. Her er Petter Dass og Welhaven, Bjørnson og reiseskildringer fra nord. Og – her er Knut Hamsun i lange baner. Både et streiftog gjennom forfatterskapet, og nærmere behandling av aspekter ved Hamsuns fortellinger: Om lensmannsbetjenter, om hender, og om sjalusi. Knutsen polemiserer og raljerer et par steder yderst litte granne over andres fortolking av forfatteren og sider ved forfatterskapet, men det hører med i bildet.

Nils Magne Knutsen sammenligner forfatternes behandling av tema knyttet til nordnorske forhold, og han foretar litterære vurderinger og plassering av forfatterskap, verk og handling i samfunn og historie. Her er mye interessant stoff for dagens lesere, og mye kunnskap og kulturhistorie om Nord-Norge som formidles.

Nils Magne Knutsens eget festskrift til sin 70-årsdag er høyst leseverdig. Han skriver godt, Knutsen, og han forteller godt. Artiklene og foredragene inneholder anekdoter og mer eller mindre relevante digresjoner. I artikkel etter artikkel møter vi den gode formidleren og skribenten. Her er innflettede innskudd om tidsånd og natursyn, og her er utrolig mye historie, beretninger om ekspedisjoner og om diktning, en og annen distanserende kommentar – samt mengder av begeistring og entusiasme.

Nordnorsk Magasin 1-2014
Tekst ©Hilde Kat. Eriksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..