Sterke meninger om mat i Vibeke Thorps bok «Sterk kost»

Sterk-kost_WEBVibeke Thorp
Sterk kost
Egen utgivelse, 2012.
Sakprosa, 147 sider.
Illustrert med fargefoto.


Boka Sterk kost er faglitteratur om mat, kosthold og helse. Men språket i tekstene tøyer seg bort fra fagspråket og i retning av det fabulerende. Det er rett og slett saftigere enn fagspråk pleier å være. Det kan være grunn til å lese Sterk kost, om du ellers er interessert i temaet som skriftstykkene behandler. Og om du endatil liker flotte fotografier, så har du allerede to grunner til å skaffe deg denne boka, som kom ut før jul i 2012.

Forfatteren er utdannet cand.scient i ernæringsfysiologi, hun har i tillegg studert sosiologi, språk og kreativ skriving og er en erfaren formidler. Det skinner igjennom i tekstene at forfatteren har en brei erfaringsbakgrunn, gjennom utdanning, arbeid og reiser. Noen av tekstene har tidligere vært publisert i avisene Nordlys og Klassekampen.

Mat er nødvendig og mat er nytelse, mat er handelsvare og mat er politikk. Vibeke Thorp setter maten i sammenheng med livet for øvrig, og drøfter allehånde emner: Om hvordan vi kan få barn til å spise grønnsaker, om mattabuer og mat og kjønn, om trangen til søtt, og om hvordan kan vi stimulere appetitten gjennom sansene, om mat som global handelsvare – om kortreist mat og langreist mat.

Her er ikke mange på varierte tema, sortert og gruppert. Hun svinger innom Bondens Marked på torget i Tromsø, og så et kort sprang til afrikanske land. Thorp fletter inn historie og samfunnsanalyse. Hun skriver om grandiosaen, og oppfordrer til boikott av Coca-Cola, og hun drøfter slankepiller, søtningsmidler, smaksforsterkere og E-stoffer.

Det hele er utført med en skrivesikker hand og sterk bevissthet om både mat, språk og samfunn. Det er pedagogisk framstilt, og på levende vis behandler hun kompliserte tema – men under lesinga av enkelte av tekstene tenker jeg at leserne må sitte inne med en viss kunnskap om det aktuelle temaet for å få med seg hele bildet.

Fotografiene i boka er tatt av Thorp sjøl, de viser blikk for motiv og estetikk, og de utfyller tekstene på en utmerket måte.

Forfatteren sjøl har kostet utgivelsen.
Vibeke Thorp si hjemmeside

Tekst ©Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 2-2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..