Pink power på TIFF 13. Filmen «Gulabi Gang» av Nishtha Jain

Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) hadde i 2013 utvidet festivalen med en ekstra dag i forkant, og allerede mandag morgen valset festivalgjengere rundt i Tromsø sentrum med programfolderne og festivalarmbandene sine.

Denne første dagen på TIFF 13, gikk jeg for indisk. Først en dokumentar og deretter en fiksjonsfilm. Jeg angrer ikke.

The Gulabi Gang. Kvinna som starta bevegelsen, Sampat Pal Devi lengst til høyre.
The Gulabi Gang. Kvinna som starta bevegelsen, Sampat Pal Devi lengst til høyre.

”Gulabi Gang” er en dokumentarfilm som er aktuell, i øyeblikket høyst aktuell. Den følger kvinner i Bundelkhand-regionen i India som slutter seg sammen i bevegelsen The Gulabi Gang (Den rosa gjengen). Kvinnene i rosa sarier verver kvinner i landsbyer, for å gjøre en innsats lokalt mot vold, mishandling, undertrykking, korrupsjon og urettferdighet i det indiske samfunnet. Omlag 150 000 kvinner er med i Gulabi Gang.

Regissøren av denne dokumentarfilmen, Nishta Jain (f. 1965) går kloss på kvinna som starta bevegelsen, Sampat Pal Devi (f. 1960). Sampat er ei aktiv, uredd og engasjert kvinne, som går rett på og tør å ta opp urett der andre tier og samtykker. Ei sterk dame, som ikke tåler å se mishandling.

Metodene til den rosa gjengen er å gå inn i konflikter som er oppstått, og lage bråk og mye oppmerksomhet for å hindre at urett skal fortsette å skje. Eller kvinnene i rosa sarier megler mellom parter, eller bidrar til at politiet forsøker å løse saker der den fornærmede part ellers ville blitt betalt til taushet. Mange av konfliktene involverer kvinner og kvinneliv, fordi kvinner er mindre verdt enn menn i fattige landsbyer i Bundelkhand-regionen. Koner, søstre, døtre kan drepes. Verdiperspektivet settes på spissen i en scene der ei kvinne forlater Gulabi Gang etter mange år i bevegelsen. Hun velger å støtte broren sin, etter at han har drept søstra deres – fordi søstra gifta seg med en mann hun sjøl hadde valgt.

Inn mellom heftige krangler og verbale sammenstøt mellom de rosa saridamene, fattige landsbymenn og/eller øvrighetspersoner flettes stille scener med landskap og dyr. Så brytes roen og vi er tilbake i folksomme, støyende scener. Filmen er fint sydd sammen i denne vekslinga mellom ro og uro, stillhet og støy. Viktig er også kontrasten mellom den urett som stadig skjer, og den sterke viljen hos disse kvinnelige aktivistene til å endre samfunnet til noe bedre.

Gulabi_PosterTittel: Gulabi Gang
Regi: Nishtha Jain
Sjanger: Dokumentar
Manus: Nishtha Jain, Torstein Grude
Produsent: Piraya Film v/Torstein Grude
Lengde: 1 t 36 min
Norge/India/Danmark, 2012
Medvirkende: Sampat Pal Devi, Jayprakash Shivhare, Hemlata Patel, Usha Patel. Suman Singh Chauhan, Husna Jahan,  Pervati, Raja Bai, Chandrakali
På Tromsø International Film Festial, TIFF 2013
Tromsø, 15. januar 2013, 
Hilde Kat. Eriksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..