Når grenser krysses. Filmen ”Før snøen faller” av Hisham Zaman

Filmen som åpner TIFF 2013 (Tromsø internasjonale filmfestival) er ”Før snøen faller” av regissøren Hisham Zaman (1975). I arbeidet med manus har regissøren samarbeidet med forfatteren Kjell Ola Dahl.

Før snøen faller. I Tromsø: manusforfatter Kjell Ola Dahl, skuespiller Bahar Özen og regissør Hisham Zaman. Foto: Ingun A Mæhlum/ Tromsø International Film Festival
Før snøen faller. I Tromsø: manusforfatter Kjell Ola Dahl, skuespiller Bahar Özen og regissør Hisham Zaman. Foto: Ingun A Mæhlum/ Tromsø International Film Festival

Historia er fint bygd opp. Handlinga utspiller seg på landsbygda i irakisk Kurdistan, i Istanbul i Tyrkia, i Hellas, Berlin og i og utenfor Oslo. Filmen starter i Kurdistan, og gjennom reisa den unge gutten Siyar gjør fra heimbygda og fram til Oslo, dukker det opp korte minneglimt hjemmefra. Til slutt ender vi i den kurdiske landsbyen igjen, sirkelen er sluttet.

Siyar har overtatt ansvaret som mannlig overhode i familien etter at faren er gått bort. Men han er for ung til å ha den livserfaringa som kunne gitt ham innsikt i eller forståelse for hendelser som bryter med tradisjonene. Dette gjør ham desto mer underkastet tradisjoner og æresplikt.

Siyar inngår en avtale om å gifte bort den 18 år gamle storesøstra si til en sønn i en annen familie i landsbyen. Søstra rømmer med en kjæreste som hun har vært sammen med lenge, men som ikke var akseptert av faren. Siyar reiser etter henne for å drepe henne, ikke for å bringe henne tilbake, slik mor og søsken ber om. Slik skal han gjenopprette æren til sin egen og den forsmådde brudgommens familier i landsbyen. Den forsmådde mannen og andre bidrar med hjelp til Siyar, og gjennom støtte fra et kronglet nettverk av utflyttede landsbybeboere og deres bekjente følger han etter søstra til Norge.

Siyars reise er omfattende, både geografisk og mentalt. Han møter store utfordringer, både ytre og indre, og han må lære seg å forstå verden på nytt. Underveis blir han kjent med jenta Evin, som reiser videre sammen med ham.

Filmen handler om å innhentes, om nettverk som hjelper deg, men som også kontrollerer deg, tvinger deg eller straffer deg. ”Før snøen faller” er en fin film, en trist film, og på mange vis en film som i tillegg til å handle om utviklinga til en ung gutt, også handler om dødsstraff i nettverk utenfor det legale.

Premieren på TIFF er starten på en lanseringsturne for filmen. Regissøren Hisham Zaman har tidligere mottatt en rekke priser for kortfilmen ”Bawke” og novellefilmen ”Vinterland”.

ForsnoenfallerTittel: ”Før snøen faller”
Genre: Drama
Regi: Hisham Zaman
Manus: Kjell Ola Dahl, Hisham Zaman
Produsenter: Paradox og Mitos Film
Norge, Tyskland og KRG (Kurdistan Regional Government) 2013.
Skuespillere: Taher Abdullah Taher, Suzan Ilir, Bahar Özen, Birol Ünel, Nazmi Kirik, Ahmed Zirek

På Tromsø International Film Festival, TIFF 2013
Tromsø 15. januar 2013, 
Hilde Kat. Eriksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..