”Filmistaan” fra regissøren Nitin Kakkar: Komedie og konflikt – fordommer og fellesskap

(scroll down for english version)

En komedie, står det i programmet. Ja, ”Filmistaan” er en artig film. Latter og glede, sang, dans, populærmusikk og filmsitater. Men dette er under overflata og inntil beinet en film om grenser og konflikt mellom to land som ble separert i 1947: India og Pakistan. Og en film med et klart budskap.

Sunny og Aftab engasjerer landsbyfolket i lokal filminnspilling i filmen "Filmistaan".
Sunny og Aftab engasjerer landsbyfolket i lokal filminnspilling i  «Filmistaan».

Den indiske skuespilleren Sunny går på auditions for å få roller i Bollywood-filmer, men han har liten suksess. Så får han jobb som assistent for et amerikansk filmcrew. Under innspilling i grenseområdet Rajasthan blir han ved en feiltakelse kidnappet av religiøse fundamentalister og deretter holdt som fange i en pakistansk landsby, med to fundamentalister som fangevoktere.

Sunnys to fangevoktere studerer uhyret som kan lage usømmelig og syndig film.
Sunnys to fangevoktere studerer uhyret som kan lage usømmelig og syndig film.

Mange av sangene, dansene, maten og skikkene i landsbyen er lik det Sunny kjenner fra India, men grenser, religion og fordommer skiller pakistanere og indere. Sunny er en glad gutt, og etter kort tid har han sjarmert unger og voksne i landsbyen, og de to fangevokterne lar ham til tider gå fritt inn og ut av cella si. Han blir venn med Aftab, en voksen sønn i huset der Sunny holdes som fange. Aftab er også filminteressert og en morsom fyr, om enn ikke så naiv som Sunny. Sammen lager de to kompisene et plot for at Sunny skal kunne flykte over grensa til India.

Og budskapet? Brorskap – som burde være mulig mellom folk på tvers av grenser. Har du hørt det før, sier du? Kanskje ikke så fint manifestert som i filmen om Sunny, Aftab og folkene i den pakistanske grenselandsbyen.

Filmistaan (2)Tittel: ”Filmistaan”
Regissør: Nitin Kakkar
Manus: Nitin Kakkar
Foto: Subhransu Das
Spilletid: 1 time 57 min
Land: India, 2012
Produsent: Subhash Chaudry, Shaila Tanna
Skuespillere: Sharib Hashimi, Inaamulhaq Exwaised, Kumud Mishra, Gopal Dutt

TIFF, Tromsø 15. januar 2013
Hilde Kat. Eriksen

English version:

Comedy and conflict – bigotry and brotherhood

A comedy, it says in the program. Yes, «Filmistaan” is a fun film. Laughter and joy, song, dance, pop and movie quotes. But this is below the surface and down to the core a film about borders and conflict between the two countries separated in 1947: India and Pakistan. And it’s a film with a clear message.

Photo caption 1: Sunny and Aftab engage villagers in the local filming of «Filmistaan”.

The Indian actor Sunny is going on auditions for roles in Bollywood movies, but he has little success. So he gets a job as an assistant to a U.S. film crew. When they are shooting the film in the border area Rajasthan he accidentally is kidnapped by religious fundamentalists. Then he’s kept as a prisoner in a Pakistani village, with two fundamentalists as captors.

Photo caption 2: Sunny’s two captors are studying the monster that can create indecent and sinful films.

Many of the songs, dances, food and customs of the village are similar to what Sunny knows from India, but the borders, religion and prejudice stand Pakistanis and Indians. Sunny is a happy boy, and after a short time, he has charmed children and adults in the village, and the two guards leave him at times to walk freely in and out of his cell. He befriends Aftab, an adult son in the house where Sunny is kept as a prisoner. Aftab is also interested in movies and a funny guy, albeit not as naive as Sunny. Together the two blokes’ plans a plot that should help Sunny to flee across the border to India.

And the message is? Brotherhood – that should be possible between people across borders. Have you heard it before, you say? Maybe not as nice as manifested in the film about Sunny, Aftab and all the people in the Pakistani frontier city.

Title: «Filmistaan​​»
Director: Nitin Kakkar
Writer: Nitin Kakkar
Photo: Subhransu Das
Playing time: 1 hour 57 min
Country: India, 2012
Producer: Subhash Chaudhry, Shaila Tanna
Starring: Sharib Hashimi, Inaamulhaq Exwaised, Kumud Mishra, Gopal Dutt

At Tromsø International Film Festival, TIFF 2013
Hilde Kat. Eriksen

2 tanker om “”Filmistaan” fra regissøren Nitin Kakkar: Komedie og konflikt – fordommer og fellesskap”

 1. Thank you for not thinking that its a comedy because its not 🙂 thanks for all the kind words, was wondering how is the response to the film since im not there, glad you liked it.

  Regards,
  Nitin Kakkar

  1. I’m very pleased to recieve your comment to my blog post. In the world, with nationalism almost all over the place, we need stories like the one in your lovely film!

   Greetings from Tromsø!
   Hilde Kat Eriksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..