Fra person til portrett: ”Folkevalgt”. En analog fotoutstilling av Konstanse Karlsen

”Folkevalgt”.  En analog fotoutstilling av fotograflærling Konstanse Karlsen.

Konstanse Karlsen,  fotograflærlingen bak utstillinga «Folkevalgt». Foto ©Hilde Kat. Eriksen

Konstanse Karlsen (1991) er en av de to fotograflærlingene ved Tromsø Museum (TMU) for tida. Hun har gått i lære hos fotoleder og fotograf Mari Karlstad ved TMU.  Lærlingen står sjøl bak hele fotoprosjektet ”Folkevalgt”, fra ide til ferdig utstilling, med støtte og hjelp fra museets fagfolk.

Som en del andre unge fotointeresserte har lærlingen ved TMU valgt å bruke et såkalt analogt kamera (til forskjell fra de digitale) med svarthvit- film og manuelle innstillinger. Hun har sjøl framkalt filmene og gått igjennom det møysommelige (og kreative!) mørkeromsarbeidet for å få motivene kopiert på papir. Hun har gått tett på motivene, og har tydelig også jobbet med lyssetting. Hun må hatt god kommunikasjon med den enkelte, for i hvert enkelt portrett har hun fått fram et eget og avslappet uttrykk hos den portretterte.

Men dette er ikke bare bilder. I tillegg til å klare å få femten lokalpolitikere fra ulike kommuner og parti til å stille opp, har fotograflærlingen også fått hver enkelt til å skrive en personlig tekst som ledsager bildet av dem. De folkevalgte forteller om hvorfor de er politikere, flertallet nevner faktisk ikke hvilket parti de representerer. Tekstene er ikke slått opp ved bildene i utstillingssalen, men er trykt i katalogen. Skaff deg den!

Fotolærling og publikum under åpninga av utstillinga «Folkevalgt». Foto ©Jahn Petter Johnsen

Konstanse Karlsen sier sjøl i utstillingskatalogen:

”Nysgjerrigheten rundt engasjementet til enkeltmennesker og deres tro på at de kan gjøre en liten forskjell fascinerer meg. Derfor valgte jeg å ta portretter av personer i det politiske miljøet. I utstillingen ”Folkevalgt” har jeg kombinert to interesser, politikk og foto.

De fleste partiene er representert i utstillingen, men det viktige for meg er ikke hvilket parti de tilhører eller hva de står for. Det viktige er at de alle i en eller annen grad er med på å bestemme hvilken retning samfunnet styres.

Jeg har valgt å ta portretter analogt med et Hasselbladkamera. Portretter fordi jeg tror man kan vise mye av en person i et portrett og analogt fordi det gir meg den følelsen som jeg ønsker i bildene. Med portrettene ønsker jeg å vise den personen jeg møtte. Alle fotografiene er håndkopiert i mørkerom på fiberpapir.”

Utstillingsåpninga var en del av programmet under fotofestivalen Polar Fokus.

Folkevalgt” vil henge på Tromsø Museum fra 13. oktober til 20. november.

Raska på, så får du se!

©Hilde Kat. Eriksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..