Kroppslig klang i Åshild Thunes roman «Skulpturen»


Åshild Thune
Skulpturen
Margbok 2011, 197 s.

Åshild Thunes slanke debutbok Skulpturen er en roman som går fra mørke mot lys. Ikke alle fortellinger gjør det. Men – den vandrer ikke nødvendigvis veien som en klassisk dannelsesroman, ikke alltid med de gode satt opp mot de onde, ikke med madeleinkakeaktige minnebevegelser, ikke med et antydende språk. Thune klasker fortellingas virkelighet i øynene på leseren. Ikke uten skjulte spor og overraskende vendinger, men uten dvelende poetisk preg og i liten grad med klisjefylte konstellasjoner.

Handlingas hovedperson er den staute, nøkterne, departementsansatte Maud, gift med en hyperaktiv, sexfiksert og til randen fylt av seg selv- kunstner, Andreas Frank. I sonen rundt Maud finner vi Anne og Olav, paret som har satt henne til verden og oppdratt henne, og onkelen Simon – som langsomt vikles ut av fortellingas skygge. I historia hører også Halvard Froon med, Anders Franks gode kunstnervenn, som både utfyller og kontrasterer kameraten. Inn i handlinga trer et vindpust av en katalysator, en ung, stum, nærmest gjennomsiktig kvinne – Linda Gabrielsen, modell for Andreas Franks skulptur. Og alt skjer.

Scener av både dramatisk og komisk slag skildres med ei kraft i fortellerstemmen som drar leseren videre. Karakterene er egenartete og særpregete men alltid med både kjøtt og blod – kanskje med unntak av Simon, som til tross for tilsynekomsten likevel viker unna. Også for leseren. Linda Gabrielsen derimot, er en figur som utvikler seg mot stadig større tydelighet.

Replikkene og personskildringene bærer handlinga hele veien, alltid med kroppslig klang og ofte i en rå og humoristisk tone. Og til tross for at relasjonene som skildres kan ha et dystert preg, så slipper forfatteren stadig nok lys inn i hulegangen til å la oss se at det kan være ei åpning et sted på andre sida – uansett hvor den åpninga fører hen.

Forfatteren kommer opprinnelig fra Sørreisa, og er i dag bosatt på Østlandet. Hun har i 40 år praktisert som terapeut innenfor psykiatri og familievern. Åshild Thune (1943) har tidligere hatt flere noveller på trykk i Nordnorsk Magasin.

©Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 3-2012

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..