En perleglad skribent, som har vunnet en førstepris.

Foto ©Hilde Kat. Eriksen

Sist tirsdag dukket en overraskende e-post opp i epostkassen min. – Gratulerer, sto det, og så noe om å ha vunnet en førstepris. Det var ikke spekekjøttlåret utlodda av Borgtun Skolekorps jeg hadde vunnet, men førsteprisen for prosatekst i magasinet Stemmers årlige tekstkonkurranse, tema ”Underveis”.

”- I tillegg til å være godt skrevet, har disse historiene gjort noe med oss. De har grepet oss og fått oss til å kjenne ubehag eller fryd” skriver juryen om prosatekstene som vant 1. og 2. pris. Tekstene kommer på trykk i STEMMER nr. 2/2012, som kommer ut ca. 15.november. Bladet kan bestilles fra STEMMER, Strandvn. 2, 3186 Horten.

Her er juryen om mitt bidrag:

1. PRIS: STRANDRUG
Juryen festet seg ved denne teksten umiddelbart. Det var noe nært, noe suggererende, følsomt og intenst, på den gode måten, ved denne teksten. Den er språklig sterk og gir oss en følelse av at det er noe som ikke er endt, at ingenting ender, selv om det føles slik. Setninger som Ho lærer meg å huske frå lenge før eg vart født og Alle stadene då var dei same som no. Det er vi som lever her som har gitt dei namn vitner om en beundringsverdig nærhet til de litterært tenkte tankene. Denne teksten kunne bare fortsatt og fortsatt i sin suggererende kraft, men selv om den stopper, fortsetter teksten å leve i oss. Noe så enkelt, noe så vanskelig, som minner og savn, og vissheten om at minner vil forsvinne, enten de er gode eller ei. Det er det som gjør denne teksten til den perlen den er.

Gunnar Hagen fikk andrepris i kategorien prosa, med teksten Vegen heimover.

I kategorien ”Dikt” fikk Cathrine Louise Finstad 1.-pris for prosadiktet ”Stumt startskudd”. Vinneren har skrevet om dette på sin side Hemmelighetsfull på Cappelen Damm-bloggen ”Forlagsliv”.

Juryens uttalelse 2012
Det kom inn 36 bidrag til STEMMERS tekstkonkurranse 2012, UNDERVEIS. 22 var historier/noveller, og 14 var dikt, inklusive flere med mer enn ett bidrag. Juryen valgte å dele inn tekstene i to grupper: prosa og dikt. Av de tre premierte, er to prosa og et dikt.

Juryen er imponert over kvaliteten på tekstene, og flere enn de tre premierte fortjener å komme på trykk. Juryen anbefaler at fire tekster trykkes i tillegg til vinnertekstene.

Noen av tekstene kan defineres som noveller. Novellen kan være en fri eller streng sjanger. Juryen har valgt å legge den friere definisjonen til grunn for arbeidet. Den frie novellen kan være en fortelling, et personlig essay med karakterer og situasjon, en korttekst, en beretning eller en situasjonsbeskrivelse. Juryen har valgt å legge sin egen opplevelse av tekstene til grunn for vurderingen.

Vi har sett etter det som har overrasket oss, som har vært spennende og kanskje gripende. Hvilke tekster var levende og ikke bare ord på papir?

Allikevel var det noe som forbauset oss ved gjennomlesingen, en ny tendens i forhold til hva vi har sett i tidligere tekstkonkurranser. Forfatterne har kanskje lært å bruke beskrivelser og sanseinntrykk for å skape liv i fortellingene sine. Men det er en grense for alt. Til tider var det så mye beskrivelser at selve innholdet druknet. Da har man misforstått.
Dette preger ikke noen av vinnertekstene.

Oslo 27. september 2012
Helene Guåker, Torlaug Løkensgard Hoel, Tine Kolstad

HELENE GUÅKER debuterte med romanen «Kjør!» i 2010. Hun kommer med en ny roman høsten 2012. Helene Guåker vant STEMMERs tekstkonkurranse i 2008 og 2009.

TORLAUG LØKENSGARD HOEL, professor ved NTNU og fagbokforfatter. Hun har redigert og skrevet flere bøker om å skrive og har holdt en rekke skrivekurs. Torlaug Løkensgard Hoel skrev teksten «Med lånt stemme – eit streif gjennom eiga skrivehistorie» i STEMMER nr. 1/2006.

TINE KOLSTAD, journalist og fagbokforfatter. Hun har holdt skrivekurs på Institutt for Journalistikk i 23 år, og har utgitt to bøker om henholdsvis dramaturgi for journalister og journalister i skriveprosessen. Tine Kolstad har vært med i STEMMERs redaksjon fra 2008.

 

12 tanker om “En perleglad skribent, som har vunnet en førstepris.”

  1. Gratulerer, Hilde! Så flott å få slik anerkjennelse for sitt skrivearbeid!
    Blir det noen mulighet for å få lest bidraget ditt (for en som ikke abonn på tidsskriftet? Kanskje publiseres de tekstene på nettsiden sin etter hvert).

    1. Takk skal du ha, Kristin. Før eller siden kan det nok by seg lesemulighet, men først skal «Strandrug» trykkes i Stemmer. Tror ikke de legger den ut på nett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..