Forfall og avfall i litteraturen, under Ordkalotten litteraturfestival

I 2012 er ”Søppel” tema for Ordkalotten litteraturfestival, som arrangeres i Tromsø første uka i oktober. Det litterære programmet fokuserer på søppeldyngene, på menneskelig forfall og på klima.

Gjengen som holdt pressekonferanse og presenterte program og tema for Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival 4.-7. oktober 2012: SØPPEL.

Hva er søppel? Epleskrotter og sigarettsneiper på gata, eller søppellandskap der fattigfolk lever utenfor millionbyer? Er det menneskevrak, gjenglømt ved husveggene? Tankegods som avspeiler ondskap og menneskeforakt? Er det forfall, fellesskap som faller sammen, bygningsskjelett med gapende åpninger, mangel på fungerende infrastruktur, samfunn som går mot oppløsning?

I temabeskrivelsen for Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival 2012 funderes det over om søppel er en bivirkning av moderniteten: søppel – som det som ikke lar seg ordne, det som blir til overs – ut i fra hvordan man definerer hva som er verdt å ha og ta vare på.

Søppel vs sentrallyrikk

– Årets festivaltema er en kontrast til fjorårets sentrallyriske ”Havet, døden og kjærligheten”, sier poeten Morten Wintervold i Ordkalottens kunstnerutvalg. Sammen med forfatterne Sigbjørn Skåden og Kjersti Kollbotn har han jobbet siden forrige festival med å skape et godt program også for Ordkalotten 2012.

– Søppel er noe man ikke snakker om, fortsetter Wintervold, og forteller at antropologen Thomas Hylland Eriksens (1962) bok Søppel har inspirert til temavalget for Ordkalotten 2012. Det er også Hylland Eriksen som skal holde åpningsprologen for årets festival, i tillegg til at han vil delta i flere programposter under underveis. Wintervold framhever også forfatteren Ingeborg Arvola, som i samtale med Aslaug Eidsvik skal snakke om romanen Grisehjerter fra 2011.

Kunstnerutvalget presenterer årets program. Sigbjørn Skåden og Morten Wintervold.

– Lørdag under festivalen vil forfatterne Rawdna Carita Eira og Hilde Myklebust ta opp temaet dikt og klima, sier Sigbjørn Skåden, og forteller samtidig at Knut Faldbakken vil delta på Ordkalotten – blant annet med dobbeltromanen Uår. Aftenlandet (1974) og Uår. Sweetwater (1976). Han vil samtale med den sveitsiske forfatteren Dorothee Elmiger (1985).

Wintervold og Skåden drar frem flere personlige favoritter i programmet. De to svenske forfatterne Johan Jönson (1966) og Kristian Lundberg (1966) jobber begge med tema som vender mot det selvbiografiske og en ny arbeiderlitteratur. Islandske Hallgrimur Helgason (1959), forfatter, dramatiker og kunstner er internasjonalt kjent, blant annet for den filmatiserte romanen 101 Reykjavik. Han vil bli intervjuet av Mette Karlsvik, som selv er orientert mot Island i sitt forfatterskap. Tema for samtalen vil være romanen Stormland (Rokland) som også er filmatisert. Filmen vises etter samtalen.

Samtaler og salonger

Til festivalen kommer Kjartan Fløgstad, Gert Nygårdshaug, den finlandssvenske forfatter, musiker, psykiater og politiker Claes Andersson, finlandssvenske Tua Forsström, Helene Uri, Steinar Opstad og Tromsøs fribyforfatter Jahangir Akash fra Bangladesh.
Tilsammen rundt femti forfattere gjester festivalens programbolker, enten i hovedprogrammet, barneprogrammet eller programposter til samarbeidspartnere som Nordnorsk forfatterlag. Forfatterlagets jubileumsprogram tirsdag i festivaluka inneholder både barneprogram, to skrivekurs, bruktboksalg, Fjørtoftseminar og bypoeter.

Festivalen bringer mange litterære sjangre til publikum i Tromsø. Krim og thrillere, dikt og romaner, noveller, sakprosa, filmatiserte bøker, opplesninger, dansedikt, forfattersamtaler og intervjuer, filosofiske samtaler, utstillinger, konserter og skrivekurs, byttebokhandel og retroloppemarked, ”Prosalong”, ”Kritikersalong” og den årlige poesikampen ”PoesiSlam”, samt et sideprogram med utstilling og boksamtale med fokus på hendelser i Midt-Østen.

Det er 200 år siden den engelske forfatteren Charles Dickens ble født, og festivalprogrammet inneholder et litteraturseminar som markerer årets Dickens-jubileum, med opplesninger og foredrag.

Dikteren Olava Bidtnes og danseren Jussi i ”For dette er det verdt”. I ukene før festivalen improviserte de fram et uttrykk der både dikt og bevegelse er ment å skulle fungerer sammen.

Haugen Produksjoner står bak årets festivalforestilling: ”For dette er det verdt”. Fem poeter og fem dansere har i ukene fram mot festivalen improvisert fram et uttrykk der både dikt og bevegelse fungerer sammen – som bevegelsespoesi.

Festivalens barne- og ungdomsprogram BANG! er i år større enn tidligere, med et dusin forfattere på besøk. Også elever i videregående skole får et programtilbud fra festivalen.
– 700-800 barn får et tilbud om workshops og forfattermøter, både på byens bibliotek, på biblioteksfilialene og på distriktsskolene, som får besøk av Bokbussen, forteller Susanne Baumgärtel fra BANG-gruppa. Hovedfokus i år er bildebøker.

Samlet sett et omfattende, allsidig og interessant program for den eldste litteraturfestivalen i Nord-Norge.

Tekst og foto: ©Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 3-2012

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..