Boka «Rural futures?» om framtid på bygda – i fire land

Hvordan ser ungdom på sin egen framtid i nord?
Boka Rural futures?  forteller om ungdom som skal finne sin plass i et arbeidsmarked i endring.

Boka Rural futures? ble lanser på bokhandelen Akademisk Kvarter i Tromsø. Foto:©Hilde Kat. Eriksen

Rural futures? er resultatet av et forskningsprosjekt på Norut – om ungdommer i Barentsregionen, og deres forhold til arbeidsmarked og ledighet, sier Unn-Doris Karlsen Bæck, som sammen med Gry Paulgaard har vært redaktør for verket.

Mange unge har sterk stedstilknytning, og om de kan velge – så velger de ofte å bli på hjemstedet.

Artikkelsamlinga forteller om unge menneskers handlinger og valg i forbindelse med arbeid, utdannelse og bosted i nordområdene. Den er et resultat av det internasjonale forskningsprosjektet ”Ung i Barents”, som ble gjennomført i de nordlige delene av Russland, Finland, Sverige og Norge i 2005-2009.

Unn-Doris Karlsen Bæck er en av redaktørene for boka.  Foto:©Hilde Kat. Eriksen

Nettverk på hjemstedet
– Mange unge har en sterk stedstilknytning, og om de kan velge – så velger mange å bli på hjemstedet. Det kan skyldes familie og andre sosiale relasjoner, eller at de har en type kapital som har en verdi på denne plassen, for eksempel nettverk. Majoriteten blir på hjemstedet, omtrent en firedel flytter bort, forteller Unn-Doris Karlsen Bæck. Hun føyer til: – Valget kan stå mellom å få seg utdanning og jobb – eller det å bli værende på hjemstedet. Unge opplever det som negativt å bli arbeidsledige, men samtidig ønsker de fleste å leve og bo på hjemstedet og de ser ei framtid i regionen.

I følge Gry Paulgaard har det vært lite fokus på barn og unge i forskninga, og også hun påpeker at geografi påvirker valgene til unge. Samtidig viser hun til forskningsresultater som viser at globale endringer bidrar til begrensninger og at globalisering skaper økende forskjeller mellom sentrum og periferi.

Forlegger Elisabeth Johansen fra Orkana Akdemiske. Foto:©Hilde Kat. Eriksen

På tvers av nasjon og fag
– Dette er et reelt samarbeid mellom forskere internasjonalt, og boka er et av resultatene, forteller Karlsen Bæck. Prosjektet ”Ung i Barents” ble ledet fra forskningsinstituttet Norut. De to redaktørene Unn-Doris Karlsen Bæck og Gry Paulgaard er førsteamanuenser ved Universitetet i Tromsø, begge er tidligere forskere ved Norut. Prosjektet viser at arbeid er viktig faktor for å realisere seg sjøl, utforme en identitet, opprettholde levestandard og livskvalitet.
Sju forskere deltok i dette tverrnasjonale prosjektet, to fra Karelen, en fra Sverige, en fra Oulo i Finland og tre fra Norge. Forskningssamarbeidet har gått på tvers av nasjonene og på tvers av fagdisipliner, og det er samla inn et stort materiale, som inkluderer intervjuer og spørreundersøkelser.

Boka blei lansert på bokhandelen Akademisk Kvarter i Tromsø i februar i 2012. Prosjektet var finansiert av Velferdsprogrammet i regi av Norges forskningsråd.

Tekst og foto:©Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 1-2012

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..