Tankebilder og ordbilder i fin diktsamling fra Olava Bidtnes

Olava Bidtnes
tenke på kva havet heiter
ein regnfull dag
Margbok 2011, dikt

Olava Bidtnes debuterte som forfatter med diktboka napp i 2004. Forfatteren, som bor i Tromsø, gav sist høst ut diktsamling nummer to: tenke på kva havet heiter ein regnfull dag. Boka er illustrert med foto tatt av Bidtnes sjøl. Bildene fokuserer på og forstørrer små detaljer i verden, vanndråper på ulike overflater.

Tekstene i denne ca sytti sider lange diktboka er fordelt i tre bolker. Dikteren skaper bilder med ord, ikke bare med kamera. Også gjennom ordene fokuserer hun på de små detaljene, og reflekterer disse inn i livet. Noen ganger kan diktene bli litt generelle, andre dikt forteller om en konkret verden, med personer og relasjoner. – Som lengselen i dette diktet: ”inne i søndagen/på sofaen/ vippar du med foten/ ventar han skal strekke seg etter avisa/ du har lagt slik/ at overarmen hans rører kinnet og pannehåret ditt// vibrasjonen/ skal reise bakover i tida/ henge dropar opp på greiner/ heimekinoen skal lyse raudt/ og filmen starte på nytt”.

Boka byr på gode formuleringer, som også er gode bilder og fint tenkt: ”og du vonar at glassblåsarens pust skal vare heile vasen ut”, ”det er ein slik dag du spør om vinden flyttar lufta/ eller om lufta flyttar vinden/ du spør deg om regnet kjem innanfrå”.

Diktene i bokas andre del mørkere enn de innledende diktene. I et av dikta skriver dikteren om pillekassetter og lakenskift, om to mennesker som fjerner seg fra hverandre ”I den nye tida med lang hale”.

Diktene i samlinga er ikke pompøse, her er ingen påtatt poetisk attityde. Tittelen tar opp i seg både vannmotivet (havet, regnet) og refleksjon (tenke på), to av bjelkene som diktboka hviler på. Olava Bidtnes tar gode bilder med kamera – og hun skriver gode bilder med ordene. Tankebilder, ordbilder – som ei utstilling i språket.

©Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 1-2012 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..