Å være kjent der en skriver: Henning H. Wærp

Tre romandebutanter om stedet: De siste par åra har m.a. Kjersti Kollbotn, Henning Howlid Wærp og Margunn Hageberg brukt Tromsø som arena for handlinga i debutromanene sine. Jeg ba dem si et par ord om stedet – hvilken betyding hadde Tromsø, byen og omlandet i arbeidet med debutromanen?

– Jeg liker romaner der settingen er veldig distinkt, sier Henning Howlid Wærp. Foto: © Hilde Kat. Eriksen

Henning Howlid Wærp: E8 Nord (Margbok 2010)
Romanen E8 Nord handler om John som er kommet hjem til Norge fra et militært oppdrag i Kosovo. Han flytter til Ramfjorden utenfor Tromsø, og bruker tida si på å kjøre fram og tilbake på E8, fra Nordkjosbotn, til Tromsø og til øyene utenfor byen.

– Ikke bare en bakgrunn

– Romanen startet som en meditasjon over stedet. Og etter hvert, da det antok form av en roadmovie-roman, ble jeg avhengig av å kjøre disse rutene, til disse stedene personene var, for å komme videre i skrivingen. Redigeringen skjedde
delvis i Berkeley, USA, men selve skrivingen var jeg avhengig av å gjøre nærmest på stedet. Jeg satt ofte i bilen og skrev. Eller gikk turer på nordtromsøya og gikk hjem og skrev, forteller forfatteren Henning Howlid Wærp. Han føyer til:

– Et slags forbilde er Cora Sandels roman «Alberte og Jakob», der settingen ikke bare er en bakgrunn for plottet, men nærmest en aktør i handlingen, en slags selvforståelse for Alberte, både i negativ forstand (lang reiseavstand fra sør) og positiv forstand (naturopplevelser). Jeg liker selv romaner (og filmer) der settingen er veldig distinkt. Hvis settingen er
utbyttbar og bare plottet er i sentrum, mister jeg interessen.

Henning Howlid Wærp (1959) kommer fra Kongsberg, men bor i Tromsø. Han er professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Tromsø. E8 NORD er den skjønnlitterære debuten hans.

© Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 1-2011

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..