Easterine Kires roman «Mari» om kjærlighet og krig i Nagaland

Easterine Kire kom til Tromsø som fribyforfatter for noen år siden. I dag bor hun fortsatt i Tromsø, der hun arbeider som forfatter, og som fribykoordinator. I februar 2011 lanserte hun sin nyeste roman: Mari på Tromsø bibliotek og byarkiv.

Lanseringa av Easterine Kires roman, ”Mari”, på Tromsø bibliotek. Foto: © Hilde Kat. Eriksen

Under lanseringa i Tromsø hadde et tjuetalls mennesker funnet veien til biblioteket for å høre Easterine fortelle om boka, inkludert opplesning ved hennes datter Meme. Den historiske romanen Mari har vakt oppsikt i India, der den har fått mye oppmerksomhet og gode anmeldelser etter at den blei lansert der før jul 2010. Der har den allerede fått mange lesere, og nå er det kommet filmtilbud til forfatteren, så kanskje historia også blir til film.

Romanen er bygd på autentiske dagboksnotater som forfatterens tante gjorde i India under 2. verdenskrig. I 1944 blei India invadert av Japan, gjennom Nagaland i Nord-India. Mari tar for seg slaget ved Kohima, et avgjørende slag som markerte enden på den japanske invasjonen av India, men som for resten av verden er så godt som ukjent krigshistorie. Samtidig forteller romanen historia om den unge Mari og hennes kjærlighetsforhold til en hvit, en ung, britisk sersjant. Skildringa av dette kjærlighetsforholdet mellom ei nagajente og en hvit soldat har vakt sterke reaksjoner hos en del av befolkninga.

Den produktive forfatteren har skrevet en rekke bøker, det være seg romaner, noveller, diktbøker og sakprosa. Den nå Tromsø-bosatte Easterine Kire er den første forfatteren fra Naga-stammen som gir ut bøkene sine på engelsk, og hun har opparbeidet seg kjendisstatus i India og internasjonalt som nagafolkets litterære stemme. Hennes bok A Naga Village Remembered var første nagaroman som blei gitt ut overhode. Kire har også grunnlagt forlaget Barkweaver, som samler og gir ut folkedikting fra Nagaland.

FAKTA: Fribyforfattere
Fribyforfatter er en kultur- og ytringsfrihetspolitisk ordning som ble etablert i 1994, etter oppfordring fra forfatteren Salman Rushdie, som et internasjonalt nettverk av fristeder for forfulgte forfattere. En friby er en by som har påtatt seg å være vertskap for en forfulgt forfatter i opp til to år. De fleste fribyer er tilknyttet den internasjonale organisasjonen ICORN, International Cities of Refuge Network, som organiserer ordningen og godkjenner forfatterne. Flere av forfatterne har gitt ut bøker på norsk under sitt fribyopphold. De norske fribyene er Stavanger, Kristiansand, Oslo, Skien, Tromsø, Trondheim, Molde og Bergen.

© Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 1-2011

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..