Opp fra kjelleren – kunst fra Sápmi. Om utstillinga ”Gierdu – bevegelser i samisk kunstverden”

Utstillingsprosjektet ”Gierdu – bevegelser i samisk kunstverden” fokuserer på diskusjoner og utfordringer knyttet til samisk kunst. ”Gierdu” kan oversettes med sammenheng eller sirkel.

De Samiske Samlinger. Dørhåndtak. Foto: Hilde Kat. Eriksen

Utstillinga er tilrettelagt for turné med kunstverk fra RiddoDuottarMuseat – De Samiske Samlinger (RDM), og den viser verk av tjueto kunstnere som er representert i kunstsamlinga ved museet. ”Gierdu” er produsert av SKINN og RiddoDuottarMuseat, utstillinga er satt sammen og organisert av Eva Skotnes Vikjord og Irene Snarby.

Kunstskatt
Fagenhet for kunst på RDM blei i sin tid opprettet med tanke på å etablere et Samisk Kunstmuseum. Gjennom tre tiår har ulike offentlige innkjøpsordninger bygd opp samlingen til å bli en av Nordens mest interessante kunstskatter, i følge utstillingskuratorene Vikjord og Snarby. På grunn av plassmangel er de fleste kunstverkene magasinert i kjelleren på De Samiske Samlinger i Karasjok, og de er dermed utilgjengelig for publikum. Samarbeidet mellom RDM og SKINN gjorde det mulig å formidle deler av samlinga for et større publikum gjennom denne utstillingsturneen. Utstillinga viser et stort spenn i uttrykksformer og kunstneriske arbeidsmåter, den består av både video, skulptur, foto og maleri. Verkene er i hovedsak laget de siste femten årene.

«Hornild» (blanda materialer). Aslaug Juliussen (1953) er fra Lødingen og er utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole, med hovedvekt på tekstil. Foto: RDM

”Gyldig” kunst?
Kuratorene Eva Skotnes Vikjord (SKINN) og Irene Snarby (RDM) legger vekt på at ”Gierdu” kan sies å stille spørsmål ved hva som definerer det gyldige på den nasjonale kunstscenen, og om samisk kunst her har den plassen den fortjener. SKINN og RDM har i tilknytning til ”Gierdu”-prosjektet gitt ut ei bok basert på foredrag som ble holdt i prosjektets første fagseminar med tema ”Kunst – Mangfold – Definisjonsmakt”. Foredragsholderne og artikkelforfatterne representerer ulike ståsteder i debatten i samisk kunstverden.
Prosjektet har mottatt støtte fra Institusjonen Fritt Ord, Kulturkontakt Nord, Norsk Kulturråd, DKS Nordland, DKS Finnmark, Samisk Kulturfond og ABM-utvikling.

”Gierdu”-utstillinga har vært på reise i to år, siden februar 2009, i hovedsak i Finnmark og Nordland, i tillegg til noen stoppesteder i Troms. Utstillingsturneen er ved sin ende, utstillinga vises nå ved RiddoDuottarMuseat i Karasjok fram til 16. januar 2011.

FAKTA

  • RiddoDuottarMuseat (RDM) er ledende samiske museum som skal synliggjøre og formidle samisk arv til fremtidige generasjoner. RiddoDuottarMuseat består av Kokelv sjøsamiske museum, Porsanger museum, De Samiske Samlinger i Karasjok og Kautokeino bygdetun. Fagenhet for kunst ved RDM er bygget opp rundt en samling som i dag består av omlag 800 kunstverk. Basis for denne kunstsamlinga er kunst kjøpt inn av Samisk Kulturråd, Sametinget i Norge, Norsk Kulturråd og De Samiske Samlinger.
  • SKINN – Samorganisasjonen for kunstformidling i Nord-Norge ble opprettet i 1976 som en paraplyorganisasjon for kunstformidlingsnettverket i Nord-Norge. Institusjonens formål er å organisere og fremme kunstformidling i landsdelen.
  • KUNSTNERE som er representert i utstillinga er Lena Stenberg, Geir Tore Holm, Synnøve Persen, Daban Da (Asbjørn Forsøget og Gjert Rognli), Alf Salo, Annelise Josefsen, Outi Pieski, Ingunn Utsi, Monica L. Edmondson, Britta Marakatt-Labba, Marja Helander, Arnold Johansen, Jørn Magnus Langseth, Rose- Marie Huuva, Edil Sande, Andreas Sarri, Anna-Stina Svakko, Aslaug Juliussen, Folke Fjellström, Randi Marainen og Bente Geving.

Kilder:
http://www.gierdu.no
Publikasjonen ”Gierdu – bevegelser i samisk kunstverden”
Foto av kunstverkene: RiddoDuottarMuseat.

© Hilde Kat. Eriksen, tekst og foto.
Nordnorsk Magasin 4-2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..